Novi zakon o zaštiti konkurencije u pripremi

Novi zakon o zaštiti konkurencije u pripremi

Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, najavio je danas da će biti donet novi zakon o zaštiti konkurencije, koji bi omogućio efikasniji rad komisije.

“Otvorićemo široku raspravu kako bi došli do najboljih rešenja i ideja, koje bi rezultirale predlogom novog, kvalitetnog Zakona o zaštiti konkurencije”, rekao je on.

On je ocenio da je sadašnji zakon usklađen sa zakonodavstvom EU, ali je njegova promena potrebna, jer ipak ima određenih slabosti koje utiču na pravnu nesigurnost.

Obradović je rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapređenje institucionalnih kapaciteta Komisije i dodao da je važna održiva finansijska samostalnost te komisije.

“Komisija će intezivirati aktivnosti kako bi se ojačala njena uloga tokom procesa primene zakona i drugih propisa, koji mogu biti od značaja za stanje konkurencije”, dodao je on.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički izrazila je podršku radu i funkciji komisije.

“Voljni smo da damo podršku unapređenju regulatornog okvira za izgradnju snažnije konkurencije”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, važno da takva institucija postoji, bez obzira na krajnji ishod puta ka EU i da se aktivnost i uticaj Komisije prošire.

Udovički je rekla i da je najveći izazov izgradnja poslovnog ambijenta, koji će biti prijemčiviji i produktivniji.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Stefen Hudolin ocenio je da je Srbija uz podršku EU daleko dogurala u zaštiti konkurencije i dodao da su propisi u Srbiji koju regulišu tu oblast u velikoj meri usklađeni sa evropskim zakonodavstvom.

Danas je obležen Dan konkurencije i deset godina rada Komisije za zaštitu konkurencije.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Bespovratna sredstva za voćnjake
Next Sirija: Parlamentarni izbori u delovima pod kontrolom režimskih snaga

You might also like

Banke i finansije

Najveći fond na svetu se povlači iz više kompanija, uglavnom iz onih koje su vezane za ugalj

Norveški suvereni fond, najveći državni fond na svetu, zabranio je investiranje u još deset firmi vezanih za ugalj, uglavnom američkih i azijskih, saopštila je danas Banka Norveške.

Kompanije

Ponovo produžen rok za koncesiju beogradskog aerodroma

Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla produžili su ponovo rokove u postupku za davanje koncesije za tu vazdušnu luku.

Najvažnije vesti

MMF kod Vučića: Ima prostora za veće plate i penzije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u razgovoru sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejmsom Rufom, posebno je istakao temu povećanja plata i penzija, uz zajedničku konstataciju da ima prostora za porast