Kazna za Goldman Sachs od 5,1 milijardu dolara

Kazna za Goldman Sachs od 5,1 milijardu dolara

Povodom optužbi da je koristila lažan marketinški materijal kako bi prodala hipotekarne obveznice, Goldman Sachs je, u sklopu dogovora s američkim vlastima, pristao da plati 5,1 milijardu dolara.

Dogovor je postignut s odsekom američkog ministarstva pravosuđa za finansijske prevare, a banka je pristala platiti 5,1 milijardu dolara kazni i odšteta potrošačima, saopštio je Goldman Sachs, prenose agencije.

Sporazumom je određeno da banka mora platiti kaznu od 2,4 milijarde dolara i dodatnih 1,8 milijardi dolara za olakšavanje situacije vlasnicima kuća i dužnicima u nevolji, zajedno s 875 miliona dolara za druga potraživanja.

“Ta odluka smatra Goldman Sachs odgovornim za ozbiljne propuste pri lažnom uveravanju investitora da su vrednosni papiri koje je prodavao podržani kvalitetnim hipotekama, iako je znao da su bili puni hipoteka koje će verovatno propasti”, naveo je u saopštenju saradnik državnog tužioca Stuart Delery.

foto: inc.com

foto: inc.com

Jedna od nekoliko kažnjenih

Ta, kao i niz drugih banaka, bila je pod istragom zbog načina reklamiranja riskantnih finansijskih proizvoda od 2005. do 2007. godine, pre globalne finansijske krize.

Goldman Sachs je jedna od nekoliko banaka koje su kažnjene s milijardama dolara zbog reklamiranja problematičnih kredita kao sigurnog ulaganja, a upravo je prodaja tih kredita imala značajnu ulogu u krizi 2008. godine.

Američke banke su u velikoj meri krive za to jer su izdavale hipoteke nekvalifikovanim dužnicima, koje su zatim prepakovale u nove kredite kao sigurno ulaganje i prodavale rizike drugima.

Izvor: GdeInvestirati/Economy.rs
Previous EU žele da znaju gde kompanije plaćaju porez
Next Ikea: U četvrtak na Bubanj potoku polaganje kamena temeljca

You might also like

Banke i finansije

Croatia osiguranje preuzelo BNP Paribas Cardif osiguranje

Croatia osiguranje preuzela je u potpunosti BNP Paribas Cardif osiguranje.  

Saobraćaj

Kazahstanska kompanija Zhol-Zhondeush za 3,6 miliona evra kupila novosadski ZGOP

Kompanija iz Kazahstana Zhol-Zhondeushi kupila je po početnoj ceni od oko 3,6 miliona evra, novosadsko preduzeće ZGOP, jedino koje se bavi remontom, održavanjem i građenjem pruga, u našoj zemlji.

Industrija

Vučić sa liderima Fiat Chrysler Grupe o planovima za fabriku u Kragujevcu

Premijer Aleksandar Vučić putuje je u Torino gde će  sa izvršnim direktorom “Fiat Chrysler Grupe” Alfredom Altavilom razgovarati o planovima za fabriku u Kragujevcu i o novom modelu.