Jeftiniji evro i banke zaslužne za rast berzanskih indeksa

Jeftiniji evro i banke zaslužne za rast berzanskih indeksa

Jeftiniji evro, italijanske banke i dobri ekonomski podaci iz Kine najzaslužniji su za snažan rast cena akcija na evropskim berzama.

U sredu je londonski FTSE100 porastao 1,93 odsto, francuski CAC40 3,32 odsto a nemački DAX 2,71 odsto.

Indeks španske berze IBEX35 dobio je na vrednosti 274,40 poena, odnosno 3,21 odsto.

Najveće dobitke danas je ostvario glavni indeks berze u Milanu FTSE MIB koji je ojačao 4,13 odsto.

Cene akcija italijanskih banaka jutros su snažno porasle nakon što je ministar finansija Pier Carlo Padoan izjavio da ne postoji rizik da bi evropske vlasti blokirale fond koji su ove nedelje osnovale italijanske institucije za pomoć bankama u cilju smanjenja loših kredita.

Italijanski zvaničnici “imaju želju da stvore Fond spasa kroz koji se mogu otkupiti loši krediti bez ograničenja koje im nameću briselski sporazumi svaki put kad nešto isplaniraju”, napisao je u zabelešci klijentima Naeem Aslam glavni tržišni analitičar u “AvaTrade”.

Usled rasta cena sirovina snažno je porastao i rudarski sektor. Izdavaja se Anglo American kojeg su akcije porasle 11 odsto i Rio Tinto sa rastom cene 7,6 odsto.

Atmosferi optimizma doprineli su i dobri makroekonomski podaci iz Kine. Jutros objavljeni podaci govore da je kineski izvoz porastao u martu za više od 11 procenata u odnosu na isti period prošle godine, što otvara bolju perspektivu za “drugu” ekonomiju sveta. Porast dolazi nakon dramatičnog pada od 25 odsto u februaru.

Uvoz u Kini beleži pad od 13,8 odsto u odnosu na mart prošle godine i dostigao je vrednost od 131 milijardu dolara. U prvom tromesečju tekuće godine uvoz je opao za 11,3 procenta.

Foto: xeber.get.az

Foto: xeber.get.az

Cene nafte su danas oslabile nešto manje od 1 odsto pritisnute jačim dolarom i neizvesnostima oko predstojećeg sastanka izvoznika nafte u Dohi.

Barel “brent” nafte pojeftinio je 0,98 odsto, na 44,25 dolara, dok je cena američke WTI pala 0,90% na 41,79 dolara za barel.

Tržišta je jučer katapultiralo izveštaj ruske novinske agencije Interfax, koja je, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor, objavila da su Rusija i Saudijska Arabija postigle saglasnost o zamrzavanju nivoa proizvodnje i da konačna odluka neće ovisiti o Iranu.

Danas je taj optimizam umanjila izjava saudijskog ministra za naftu Ali al-Naimija u novinama al-Hayat kojom je potvrdio poziciju svoje zemlje da rezanje proizvodnje ne dolazi u obzir. “Zaboravite tu temu”, rekao je al-Naimi, odgovarajući na pitanje o eventualnom smanjenju saudijske proizvodnje.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh nema nameru prisustvovati sastanku u Dohi ali Iran će poslati svog predstavnika, tvrdi iranski novinar iz “Seda” na Twitteru. Stav Teherana je da ne učestvuje u dogovoru o zamrzavanju nivoa proizvodnje dok ne dostigne proizvodnju iz perioda pre uvođenja sankcija.

Foto:financialtribune.com

Foto:financialtribune.com

Najveće opterećenje za cene danas ipak je bio jači dolar, koji je poskupeo robu sa cenama iskazanim u američkoj valuti za imaoce ostalih valuta, slabeći potražnju.

S druge strane, jeftiniji evro čini robu iz evro zone konkurentnijom na inostranim tržištima od čega su danas profitirale izvozno orjentisane ekonomije poput Nemačke.

Dolar je danas ojačao 0,90 odsto u odnosu na evro, na 1,1283 dolara za jedan evro.

Podršku dolaru pružili su ohrabrojući podaci iz Kine i novi nagoveštaji iz američke centralne banke o podizanju kamatnih stopa.

Unca zlata je u odnosu na jučerašnje trgovanje jeftinija 8,59 dolara, odnosno 0,68 odsto i trenutno se trguje po ceni 1.247 dolara.

Izvor:Agencije
Previous Republika Nauru postala 189. članica MMF-a
Next Privredna komora Srbije i RECRAFTS za čuvanje i revitalizaciju starih zanata

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Polovičan učinak indeksa na kraju nedelje

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao novi najviši nivo u istoriji, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks skliznuli s rekordnih nivoa zbog pada cena akcija u tehnološkom sektoru.

Berza

Dinar stabilan, kurs 122,94 dinara za evro

Vrednost dinara prema neznatno je promenjena u odnosu na juče i zvanični srednji kurs za petak iznosi 122,9396 dinara za evro.

Berza

Kina uvela cenovni reper za zlato izražen u juanima

Kina je juče načinila prvi korak ka uvođenju cenovnog repera za cenu zlata na domaćem tržištu, fiksirajući na Šangajskoj berzi za razmenu zlata cenu od 257,97 juana za gram, što