EU žele da znaju gde kompanije plaćaju porez

Zbog rupa u zakonima i bekstva u poreske rajeve, koje žele da spreče, Evropska unija traži od multinacionalnih kompanija da prijave gde zarađuju novac i plaćaju poreze.

Reagujući na ogorčenost javnosti zbog toga što neke od najpoznatijih svetskih kompanija izbegavaju poreze i posle otkrića ofšor računa bogatih i poznatih u najnovijoj aferi oko Panamskih dokumenata evropski komesar za poreze Jonathan Hill rekao je da želi da osigura da su porezi plaćeni tamo gde se ostvaruje dobit. ; On je danas predstavio predlog prema kome bi kompanije koje imaju više od 750 miliona evra globalnih prihoda i koje posluju u 28-očlanoj EU objavljivale koliko poreza plaćaju svakoj zemlji članici i koliko plaćaju u poslovanju van EU. Hill je rekao da bi se u pravilima navele kompanije koje posluju u zemljama ili teritorijama koje zanemaruju poreske standarde.

„Tako da ako velike multinacionalne kompanije aktivne u Evropi plaćaju porez negde kao što je Panama, to bi trebalo da naprave dostupno javnosti“, rekao je Hill u komentaru usmerenom na tu centralnoameričku zemlju koja je trenutno u centru afere o izbegavanju poreza.

foto: dialoge.com

foto: dialoge.com

Evropska komisija je navela da bi se ovi propisi odnosili na oko 6.000 kompanija, ali socijalistički evroposlanici smatraju da bi pogodilo manje od 2.000 firmi.

EU procenjuje da gubi do 80 milijardi dolara u prihodima svake godine zbog izbegavanja poreza.

„Upotrebom komplikovanih poreskih aranžmana neke multinacionalne kompanije mogu da plate trećinu manje poreza nego lokalne kompanije koje rade samo unutar nacionalnih granica“, rekao je Hill.

Protekle godine postalo je takodje jasno da neke kompanije koje rade unutar EU mogu medju zemljama u samoj Uniji da nadju povoljan poreski aranžman.

Izvor: GdeInvestirati/BizLife
Previous Belorusija: Traže se samo stanovi u Minsku
Next Kazna za Goldman Sachs od 5,1 milijardu dolara

You might also like

Uncategorized

Oglašavanje na portalu

Premium publika kojoj se možete obratiti u Srbiji. Privrženost klijentu i potpuna podrška tima portala koji će se zaista potruditi da ispuni najviše standarde i zahteve. Garantujemo Vam uspeh i zadovoljstvo oglašavanjem

Makroekonomija

Christopher Dembik 2: Izraelski model šansa za Srbiju

  U nastavku intervjua sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku, ovaj stručnjak se osvrće na situaciju u Srbiji. Gde Investirati:  Šta vas dovodi u Srbiju?

Uncategorized

NBS: Devizne rezerve na kraju juna 11,10 milijardi evra

Devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju juna 11,10 milijardi evra, i veće su za 221,1 milion evra u odnosu na prethodni mesec.