Više od poslovnog skupa: Lideri zemalja regiona u Mostaru

Više od poslovnog skupa: Lideri zemalja regiona u Mostaru

U Mostaru se danas otvara 19. Međunarodni sajam privrede “Mostar 2016”, kojem će, pored drugih državnika iz regiona, prisustvovati i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Tom prilikom, premijer Vučić će se sastati sa predstavnicima Predsedništva Bosne i Hercegovine – predsedavajućim Bakirom Izetbegovićem i srpskim i hrvatskim članovima Mladenom Ivanićem i Draganom Čovićem, kao i sa predstavnicima srpske zajednice u Mostaru, te vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem.

Međunarodni privredni sajam biće otvoren do 16. aprila.

Kako javlja izveštač Tanjuga, u Mostaru su spremni za ovu poslovnu, i ne samo poslovnu manifestaciju.

Na otvaranju se očekuje obraćanje direktorke Mostarskog sajma Dalfine Bošnjak, gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, premijera Srbije Vučića, predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, kao i zamenika premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera sajma, Numana Kurtulmuša.

Da li će i gosti, zvaničnici, biti spremni da iskoriste Mostar za mesto susreta i razgovora, zasad nije poznato.

Izvesno je da do susreta najviših predstavnika zemalja regiona u tom gradu dolazi posle dve haške presude, koje su uzburkale duhove i u Srbiji, i u BiH i u Hrvatskoj, a potom i posle rezervi Hrvatske prema spremnosti Srbije za otvaranje poglavlja 23.

“Stabilnost regiona je ono o čemu treba da se brinemo i moramo bolje i više međusobno da se razumemo”, rekao je Vučić za portal Politiko, uoči odlaska u Mostar.

On je ukazao da su haške presude podstakle napetu atmosferu kakva nije bila godinama.

“Od sredine marta s vremena na vreme izgledalo je kao da smo se vratili u 90-te godine….Kao neka vremenska mašina”, rekao je on.

Bez obzira na sadašnje poteškoće u odnosima BiH i Srbije, dve države moraju graditi bolji odnos zasnovan na poverenju i uzajamnom uvažavanju, poručuje i Izetbegović.

Izetbegović je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da će u odnosima dveju zemalja i ubuduće biti oscilacija, ali dodaje da je siguran da i u Srbiji, kako je rekao, razumeju značaj mira i saradnje.

I – značaj ekonomije, imajući u vidu da je slaba ekonomija zgodno tlo za političko varničenje.

U Mostaru će se predstaviti niz kompanija iz regiona, koje će, po otvaranju sajma, visoki gosti obići u izložbenom prostoru.

U Paviljonu 1 svoj štand ima i Privredna komora Srbije, koja će predstaviti privredne potencijale naše zemlje.

Takođe, više preduzeća iz Srbije imaće svoje štandove, ali i Turistička organizacija Srbije, koja će prezentovati turističke potencijalne naše zemlje.

Izvor:Tanjug
Previous Azijske berze skočile, dolar malo ojačao
Next Jedinstvo ugovorilo posao rekonstrukcije izvorišta "Ribare"

You might also like

Društvo

Rasim Ljajić: Načinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da je učinjen prvi korak ka formiranju balkanske unije, čiji je konačni cilj ekonomsko udruživanje tržišta Srbije, Crne Gore, Makedonije, BiH,

Društvo

Crna Gora: Prosečna plata u novembru 512 evra

  Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u novembru u Crnoj Gori je iznosila 512 evra i bila je 0,2 odsto veća nego u oktobru, podaci su crnogorskog Zavoda za

Tema dana

Penzioneri protiv prodaje banja u vlasništvu PIO fonda

Udruženje sindikata penzionera Srbije danas je zatražilo da Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje kako bi se smanjile dotacije za isplatu