Od 2008. siromašne zemlje dobile najviše kredita od Svetske banke

Od 2008. siromašne zemlje dobile najviše kredita od Svetske banke

Svetska banka je odobrila siromašnim zemljama broj kredita koji je prošle godine došao do nivoa koji je uobičajen za period finansijske krize, saopštila je danas ta banka.

Suočene sa usporavanjem privrednog rasta i niskim cenama sirovina, zemlje u razvoju su prošle godine pozajmile najviše novca od Svetske banke još od perioda globalne finansijske krize iz 2008/2009. godine, prenosi agencija France press.

“S obzirom na činjenicu da zemlje u razvoju nastavljaju da se suočavaju sa velikim ekonomskim problemima, tražnja za kreditima Svetske banke je porasla na nivo koji nikada nije viđen u periodima kada nema finansijske krize”, navodi se u saopštenju banke.

Tokom fiskalne 2015. godine, kreditiranje tržišta u razvoju i zemalja sa niskim prihodima dostiglo je iznos od 42,4 milijarde dolara, što je skok u odnosu na 40,8 milijardi dolara iz 2014. godine.

Od te sume, u ruke zemalja u razvoju ili onih sa srednjim prihodima otišlo je 23,5 milijardi dolara, u odnosu na samo 14 milijardi dolara iz 2006. godine.

Svetska banka prognozira da će kreditiranje zemalja u razvoju ove godine premašiti cifru od 25 milijardi dolara, pošto su mnoge države pogođene sunovratom cena nafte i drugih sirovina, ali i “hlađenjem” kineske ekonomije.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Prevelika cena ukidanja novčanice od 500 evra
Next Wall Street pao, a evropske berze blago porasle

You might also like

Promo

LJUBAV U DOBA KORONE – Prekratite izolaciju upoznavanjem preko interneta

S obzirom da 40 miliona Amerikanaca koristi usluge upoznavanja putem interneta, šanse da tako pronađete ljubav su veće neko ikada. Međutim, da biste u tome i uspeli, morate znati kako

Banke i finansije

NBS zadržala referentnu kamatu na 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

Kompanije

Kompanija Oracle preuzela Dyn u cilju jačanja “cloud” sistema

Američki proizvođač softvera Oracle objavio je da je za nešto više od 600 miliona dolara preuzeo kompaniju Dyn koja se bavi nadzorom internet prometa i dodelom adresa (DNS).