Beogradska berza: Skroman promet, Komercijalna dobitnik dana

Beogradska berza: Skroman promet, Komercijalna dobitnik dana

Drugi dan zaredom domaće tržište akcija beleži skroman obim prometa, dok su ukupnoj realizaciji od 231,9 miliona RSD (1,9 miliona EUR) doprinele državne dužničke hartije. Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oporavio se 1,1% na 614,5 poena.

 

Najprometnija akcija na tržištu bio je beogradski Imlek (IMLK) koji je blago porastao na 5.205 RSD uz promet od 2,5 miliona RSD. Akcije ove kompanije prošle godine su ojačale 7,7%, nakon što su godinu pre skočile 61% u očekivanju preuzimanja koje se desilo u aprilu 2015. godine. Trenutna cena daje diskont od desetak procenata u odnosu na prošle godine sprovedenu ponudu za preuzimanje.

Sa prometom od 1,5 miliona RSD, Energoprojekt holding (ENHL) je bio među prometnijim papirima. Najveći domaći građevinar stigao je do nivoa od 1.022 RSD uz rast od 2%. Naftna industrija Srbije (NIIS) je oslabila 0,2% na 597 RSD uz promet od 0,9 miliona RSD, dok je Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) pao 0,1% na 911 RSD uz minorno trgovanje. Dobitnik dana bila je Komercijalna banka (KMBN) koja je skočila 6,3% na 1.489 RSD uz skroman promet, dok je gubitnik bila Halkbank (CCNB) koja je pala 9,2% na 4.812 RSD uz promet od 0,3 miliona RSD. Nakon što je juče postavila novi istorijski maksimum, Galenika Fitofarmacija (FITO) je pala 1,7% na 2.581 RSD uz trgovanje vredno 0,8 miliona RSD.

Dinarska obveznica RSO1215, koja dospeva na naplatu 8. novembra sledeće godine, činila je gro prometa na tržištu sa realizacijom od 225,1 milion RSD, uz rast cene od 34,6%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Inflacija Kine u martu na 2,3 odsto
Next Svet ulazi u novu fazu valutnog rata

You might also like

Najvažnije vesti

Evro ojačao prema dolaru, uprkos najavama povećanja kamatnih stopa u SAD

Vrednost evra prema američkom dolaru u petak je porasla 1,09%, što je evropskoj valuti omogućilo da proteklu nedelju zatvori sa dobitkom prema američkoj za 0,5 odsto.

Tema dana

Bloomberg: Evroobveznice Srbije bezbedna luka u slučaju izlaska Velike Britanije iz EU

Ima jedna postkomunistička država gde su investitori pronašli zaštitu od rizika ukoliko Velika Britanija napusti EU, – Srbija, piše Bloomberg.

Svetske berze

Azijske berze: Ne popuštaju tenzije oko Severne Koreje

Na azijskim berzama u sredu su cene akcija pale, prateći pad Wall Streeta prethodnog dana, dok je dolar u defanzivi jer napetosti u vezi Severne Koreje ne popuštaju.