Željko Sertić: Programi za startupove vredni 320 miliona od 20. aprila

Željko Sertić: Programi za startupove vredni 320 miliona od 20. aprila

Ministar privrede Željko Sertić najavio je da će 20. aprila početi da se realizuje više programa za podršku startap preduzećima, koji su vredni ukupno 320 miliona dinara.

Novac je opredeljen za one koji tek osnuju preduzeće, ali i za podršku preduzetnicima koji su tek počeli da posluju.

“Tada će, 20. aprila, krenuti prvi raspis javnih poziva za startap preduzeća za grupu žena, omladinu i socijalno preduzetništvo”, izjavila je Tanjugu direktorka Sektora za upravljanje projektima Razvojne agencije Srbije Maja Pejčić.

Ona je dodala da će finansijska sredstva biti obezbeđena iz predviđenih 16 milijardi dinara, koje su u budžetu namenjena godini preduzetništva u Srbiji.

Pejčić je objasnila da će 20. aprila početi realizacija programa vrednog 100 miliona dinara za startap firme koji će realizovati Razvojna  agencija Srbije i taj novac će biti dodeljen bespovratno.

Takođe, tada će početi da se realizuje i program za podršku startup firmi vredan 150 miliona dinara koji će realizovati Fond za razvoj.

Taj program predviđa iz budžeta 30 odsto bespovratno dodeljenih sredstava, dok će se 70 odsto sredstava dodeljivati u vidu kredita.

foto: valleytalks.com

foto: valleytalks.com

Treći program je vredan 70 miliona dinara i namenjen je postojećim statup firma za dalji razvoj odnosno  povećanje konkurentnosti i izlazak na nova tržišta, ako i  uvođenje sertifikata, standardizaciju i oznake proizvoda.

Takođe, 20. aprila počinje i program za podršku malim i srednjim preduzećima vredan 90 miliona dinara za izvozno orijentisana, a realizovaće ga Razvojna agencija  Srbije.

Planirano je 50 odsto bude dodeljeno razvojnim projektima.

Uskoro treba da počne i program subvencionisanja nabavke opreme za proizvodnju program, koji će realizovati Ministarstvo privredo, a vredan je 500 miliona dinara.

“Iz budžeta će ići 25 odsto za subvencije, pet odsto će biti samostalno učešće, a 70 odsto kredit kod komercijalnih banaka. Uskoro sledi javni poziv i za taj program”, navela je Pejčić.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Srbija se obračunava sa radom na crno
Next Proteklih 15 godina britanske banke platile kazne od 53 milijarde funti

You might also like

Primeri iz prakse

Uzgajanje japanskih prepelica mu od hobija donosi 400 evra mesečno

U Srbiji nema mnogo farmi japanskih prepelica, koje posle 45 dana počinju da nose jaja, a za mesec dana može da se zaradi oko 400 evra.

Preduzetništvo

Kopaonik biznis forum od 4. do 7. marta

Jubilarni 25. Kopaonik biznis forum biće održan od 4. do 7. marta u hotelu „Grand“ na Kopaoniku, a tema će biti – „Šta posle fiskalne konsolidacije: Kako fiskalnu stabilnost merama

IT

Srpsko-američki startap Frame prodat za 165 miliona dolara

Srpsko-američki startap Frame, otkupljen je od strane američke softverske cloud kompanije Nutanix.