Argentina: Ponuda od 12,5 milijardi dolara obveznica

Argentina: Ponuda od 12,5 milijardi dolara obveznica

Morgan Stanley procenjuje da će Argentina ove godine morati prikupiti 20 milijardi dolara spoljnog duga, što je čini najvećim ovogodišnjim dužnikom među tržištima u razvoju i ulagači se brinu da ova južnoamerička zemlja neće naći zainteresovane kupce.


Argentinska vlada planira da se sledeće nedelje sastane sa ulagačima u New Yorku, Washingtonu i Los Angelesu, kako bi dogovorila prikupljanje novca na globalnom tržištu duga, prvi put od bankrota te zemlje 2001. godine.

Dužnosnici na čelu s ministrom finansija Luisom Caputom planiraju napraviti “road show” na kojem će predstaviti obveznicu vrednu 12,5 milijardi dolara u SAD-u i Velikoj Britaniji, piše Wall Street Journal.

Vlada prikupljenim sredstvima planira platiti dugove bankrota. Morgan Stanley procenjuje da će Argentina ove godine morati prikupiti 20 milijardi dolara spoljnog duga, što je čini najvećim ovogodišnjim dužnikom među tržištima u razvoju i ulagači se brinu da ova južnoamerička zemlja neće naći zainteresovane kupce s trenutnom prinosima.

Argentinin najveći problem će biti pronalazak kupaca izvan tradicionalnih ulagača u tržišta u razvoju, kažu analitičari. Oni smatraju da će rejting argentinskih obveznica s vremenom rasti, ali je trenutno nizak s obzirom na tradiciju bankrota te zemlje i prinosi su s obzirom na to niski.

foto: financialtribune.com

foto: financialtribune.com

Ulagači su nezadovoljni s prinosom od 7,5% koji je Argentina za sada ponudila na 10-godišnje obveznice. Taj je prinos sličan onome obveznice Petróleos Mexicanosa izdate u januaru, koja ima bolji rejting i dvostruko je manja u količini.

Cena ključnih argentinskih obveznica koje dospevaju 2033. su ove godine porasle 3,6%, na 119,750 centi, prema podacima BondTickera.

No, zemlja se muči s rezanjem troškova kako bi smanjila ogromni proračunski deficit. Očekuje se da će ekonomija ove godine ostvariti pad, a inflacija dostići više od 35%. Očekuju se izdašna izdanja harija argentinskih regija s višim prinosima, pa neki ulagači kažu da bi to moglo spustiti cene obveznica koje oni kupe.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr
Previous Italija traži 76.000 radnika
Next Azijske berze: Oprezna trgovina

You might also like

Berza

Cena nafte pala više od 2 odsto

Zabrinutosti zbog kontinuiranog rasta proizvodnje sirove nafte u SAD spustile su u ponedeljak cene “crnog zlata” na međunarodnim tržištima.

Berza

Wall Street porastao, investitore ohrabrili dobri poslovni rezultati kompanija

Na Wall Streetu su juče cene akcija porasle, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i optimističnom osvrtu predsednika Feda Jeromea Powella na situaciju u ekonomiji.

Svetske berze

Wall Street: Stagnacija nakon dva dana snažnog rasta

Na Wall Streetu su u četvrtak berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su se ulagači odlučili na predah nakon dva dana snažnog rasta cena akcija.