Tesla 3: Šta govori podatak o 325.000 automobila prodatih za 3 dana  

Tesla 3: Šta govori podatak o 325.000 automobila prodatih za 3 dana  

Tesla Motors je odlučio da napravi model električnog automobila koji će po ceni od 35.000 dolara moći da priušti mnogi. Po broju prodatih vozila u pretprodaji, može se steći utisak da je ovo bio pravi potez.

Za prva tri dana u pretprodaji, Tesla 3 naručilo je 325.000 ljudi.

Ovo je nezapamćen uspeh kada su u pitanju električna vozila, s obzirom da je od početka rada 2008, Tesla prodao ukupno 125.000 električnih automobila.

Direktor Tesla Motorsa Elon Musk je pre nekoliko dana najavio da će zbog velikog broja porudžbina kompanija najverovatnije otvoriti još jednu fabriku.

Novi model po početnoj ceni od 35.000 dolara, kupci će zaista moći da pazare tek na kraju sledeće godine. Za rezervaciju automobila, potencijalni kupci ostavljaju depozit od 1.000 dolara.

Novi model 3 Teslinog automobila kreće se minimum 346 kilometara nakon punjenja, što je dvostruko više u odnosu na električna vozila u istom cenovnom rangu.

Akcije Tesla Motorsa

Velika zainteresovanost u pretprodaji najnovijeg Teslinog modela dala je podsticaj za kupovinu TSLA akcija.

Foto: Google Finance

Foto: Google Finance

Međutim, depoziti budućih kupaca od 1.000 dolara imaju mogućnost povraćaja i ne predstavljaju definitivnu prodaju. Analitičar Tim Biggam sa Investorplace.com kaže da većina kupaca Modela 3 neće biti sposobna da plati porez od 7.500 dolara na ukupnu sumu od 30.000 dolara, što dodatno obeshrabruje kompletiranje kupovine.

U istraživanju Standpoint Research-a stoji zabrinutost za trenutnu valuaciju Teslinih akcija. U poruci klijentima, analitičar Ronnie Moas je uporedio Tesla Motors sa General Motorsom u pogledu udela na tržištu i prihoda. Obe kompanije su podjednako procenjene u odnosu na udeo na tržištu, dok GM ima skoro 10 puta veću prodaju.

Trenutna kapitalizacija Tesla Motorsa iznosi 33,96 milijardi dolara. Vrednost akcije je trenutno procenjena na 257 dolara, sa godišnjim minimumom na 141 dolar i maksimumom od 286 dolara.

Analitičari Wall Street Journala ocenjuju da ovu akciju treba kupiti, jer je realno procenjena.

Kompanija Tesla Motors ostvarila je prihod od 3,25 milijardi dolara u poslednjih 12 meseci.

Po ugledu na tehnološke kompanije

Tesla je svakako ostvario uspeh. Za samo dve godine je od malog početnika u automobilskom biznisu ušao u prvu ligu, i to ne samo u pogledu proizvodnje. Ova zvezda u usponu po načinu funkcionisanja više liči na tehnološku nego na tradicionalnu automobilsku kompaniju.

Ovo svedoče Tesline prodavnice i politika popravki po ugledu na Apple. Kada se nekome pokvari recimo motor na Modelu S, Tesla ga odmah usmerava na jedan od svojih servisa. U slučaju da problem nije odmah uočljiv, umesto da troši vreme na dijagnostifikovanje problema, Tesla menja motor potpuno novim i mušterija može da nastavi da vozi u najkraćem mogućem roku.

Mnogo je razloga zašto Tesla funkcioniše na ovaj način. Pre svega, Elon Musk voli da se razlikuje od svojih konkurenata. Drugo, to je način da mušterije koje su u proseku platile 100.000 dolara za Model S budu srećne.

Možda neće nastaviti sa ovakvom servisnom politikom, s obzirom da je Musk pored otvaranja nove fabrike automobila najavio i povećanje broja prodavnica i servisnih centara.

Tesla Unveils Model 3 from Tesla Motors on Vimeo.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Sinteza 300x250px
Next Ukrajina: Premijer Jacenjuk najavio ostavku

You might also like

Energetika i naftna industrija

Milorad Grčić: Ove godine nije predviđeno poskupljenje struje

Planom poslovanja za ovu godinu nije predviđeno poskupljenje struje, izjavio je direktor EPS Milorad Grčić.

Kompanije

Sedam srpskih kompanija među 500 sa najvećim prometom u CIE

Najuspešnijih 500 kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) ostvarilo je promet od 580 miliardi EUR u prošloj godini, a među njima je i sedam preduzeća iz Srbije.

Kompanije

Kanadska kompanija želi sumpornu kiselinu iz RTB-a Bor

Tim Daniels, predsednik kanadske firme “Erin Ventures” izjavio je da je ta kompanija zainteresovana za kupovinu sumporne kiseline iz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.