Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja

Svetske berze: Slab početak drugog tromesečja

Rast cena nafte za više od 6%  podstakao je u petak trgovanje na svetskim tržištima kapitala , međutim to nije bilo dovoljno da se nadoknade nedeljni gubici.

Na Wall Streetu S&P 500 u petak je porastao 0,3 odsto, Dow Jones 0,2 odsto a Nasdaq indeks je bio na dobitku 0,05 odsto.

Neizvesnosti po pitanju rasta globalne privrede, prvenstveno kineske, slabljenje dolara, nestabilna cena nafte i početak sezone objavljivanja poslovnih rezultata, u kojoj se očekuje pad dobiti kompanija, podstakli su investitore na oprez.

Na nedeljnom nivou, S&P 500 je pao 1,2 odsto, Nasdaq indeks 1,3 odsto a Dow Jones 1,2 odsto, što su najlošiji rezultati od početka februara.

Cene akcija su prošle nedelje pale i na većini evropskih berzi. Frankfurtski DAX pao je 1,8 odsto a francuski CAC40 0,4 odsto.

Pad vrednosti britanske valute i rast cena sirovina pomogao je indeksu berze u Londonu da na nedeljnom nivou ojača 0,9 odsto. U korpi 16 valuta razvijenih tržišta, funta je oslabila prema njih jedanaest.

Vrednost japanske valuta je, naprotiv, dostigla najviše nivoe prema dolaru u poslednjih 18 meseci, što ne ide u prilog japanskim izvoznicima, obzirom da zbog toga njihovi proizvodi na inostranim tržištima postaju manje konkurentni, pa je indeks berze u Tokiju zabeležio nedeljni gubitak od 2,1 odsto.

Veće gubitke na tržištima ograničio je rast cena nafte za više od 8 odsto na nedeljnom nivou. Samo u petak, cena “brent” nafte porasla je 6,37 odsto, na 41,94 dolara a američke za 6,60%, na 39,72 dolara po barelu.

Izvor:Agencije

Previous Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo
Next Japanski jen i zlato najbezbednije utočište za kapital

You might also like

Svetske berze

Azijske berze: Ulagači oprezni, britanska funta stabilna

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno jer ulagači nisu spremni reskirati dok ne bude poznat ishod referenduma o izlasku Britanije iz Evropske unije.

Berza

Cena srebra porasla 47 odsto od početka godine, – i tu nije kraj

Cena srebra porasla je na financijskim tržištima za 47 odsto od kraja prošle godine, iako većina analitičara nije očekivala takav razvoj događaja.

Svetske berze

Saxo bank učinila tehničku analizu delotvornom uz jedinstvenu integraciju Autochartist platforme

Saxo Bank specijalista za investicije i trgovanje različitim tržišnim materijalima, najavila je saradnju sa platformom Autochartist kako bi omogućila da automatizovani alati tehničke analize i signali za trgovanje u realnom