Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Politička neizvesnost najveća pretnja ekonomskom rastu Makedonije

Javni sektor i izvoz stranih kompanija koje rade u slobodnim zonama najviše su doprineli rastu privrede Makedonije u prošloj godini, smatraju analitičari Svetske banke.

U polugodišnjem izveštaju Svetske Banke za zemlje jugoistočne Evrope navodi se da je Makedonija u 2015. sa porastom ekonomije od 3,7 odsto imala najvišu stopu rasta u regionu.

“Makedonija je sprovodila reforme i evidentno je bilo pomeranja ka rastu koji pokreću investicije. Ali sada, sa političkom neizvesnošću, ponovo se gleda preokret i rast pokreće javna potrošnja”, ocenila je regionalni direktor u Svetskoj banci Helen Goldstin.

Najveći rizik za dalji makedonski ekonomski rast je politička nesigurnost, koja, kako je istaknuto na predstavljanju izveštaja Svetske banke, mora da se prevaziđe.

Prema Svetskoj banci, glavni izazovi Makedonije su rešavanje političke krize, produžavanje strukturnih reformi i smanjivanje fiskalnog deficita. Veliki rizik za makedonsku ekonomiju, pored političke, predstavlja i izbeglička kriza.

Po procenama Svetske banke privreda Makedonije i ove godine će imati rast od 3,7 odsto, a u 2017. će biti četiri odsto.

Izvor:Beta
Previous U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra
Next Garaže i stanovi koji se vode kao takvi objekti oslobođeni plaćanja TV takse na brojilo

You might also like

Najvažnije vesti

EK traži od Srbije veći broj budžetskih inspektora

Evropska komisija traži povećanje broja budžetskih inspektora u Srbiji. I u Ministarstvu finansija su svesni neophodnosti povećanja kontrole trošenja novca poreskih obveznika.

Makroekonomija

Grčka i dalje u recesiji, o novim merama štednje u četvrtak

Grčka je počela 2017. godinu padom BDP-a, posle 2016, u kojoj nije zabeležen rast, saopštio je danas grčki statistički zavod Elstat.

Najvažnije vesti

ECB: Opreznost uprkos poboljšanju evrozone

Predsednik Evropske centralne banke, Mario Draghi, ukazao je na potrebu da ECB mora da bude oprezna prilikom procesa normalizacije monetarne politike, uprkos poboljšanju ekonomske situacije u evrozoni.