Parlamentarni izbori: Proglašeno 18 lista, tri da otklone nedostatke

Parlamentarni izbori: Proglašeno 18 lista, tri da otklone nedostatke

Republička izborna komisija (RIK) je za predstojeće parlamentarne izbore proglasila 18 izbornih lista, a trima listama je naložila da u roku od 48 sati otklone nedostatke kako bi mogle da učestvuju izborima zakazanim za 24. april.

Predsednik RIK-a Dejan Đurđević je rekao da je primljeno 29 lista, da je za šest lista donet zaključak u vezi sa nedostacima i da će se tek videti da li će nedostaci biti otklonjeni, kao i da RIK treba da se izjasni za još pet lista.

Dodao je da je poslednja lista predata sinoć u 23:58 sati.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji pravo glasa imati 6.737.808 birača. Đurđević je kazao da je taj broj manji za nešto više od 30.000 u odnosu na izbore održane u 2014. godini.

Naredna sednica RIK-a je danas u 21.00 sat i u toku dana biće održana još jedna sednica.

RIK je juče proglasio izbornu listu grupe građana “Dijalog – mladi sa stavom – Stanko Debeljaković” pošto su uklonjene nepravilnosti, a doneta je odluka i da ta lista ispunjava uslove da delegira svoje članove u prošireni sastav RIK-a.

Takođe, doneta je odluka da lista “Dokazano – profesor dr Danica Grujičić – Vlaška stranka” treba da otkloni nedostatke odnosno da u nazivu bude navedeno da je reč o koaliciji kako birači ne bi bili u zabludi, kao i da dostave najmanje 10.000 potpisa.

Albanskoj Partiji za demokratsko delovanje nalaže se da otkloni nedostatke i RIK-u dostavi u roku od 48 sati dostavi najmanje 982 nedostajuće pravno valjane izjave birača koji podržavaju izbornu listu.

RIK je na sednici u 17.30 konstatovao da su otklonjeni nedostaci i proglasio listu “Dosta je bilo – Saša Radulović”.

Takođe, doneto je rešenje da ta lista ima pravo da imenuje svoje predstavnike u prošireni sastv organa za sprovođenje izbore za narodne poslanike Skupštine Srbije, kao i rešenje da može da ima svoje predstavnike u proširenom sastavu RIK-a.

Lista “To smo mi – Prirodni pokret Vladimira Zaharijeva” treba u roku od 48 sati da otkloni nedostatke odnosno da dostavi 957 izjava birača koji podržvaju tu izbornu listu.

Izborna lista “Za promene koalicije Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara – Demokratska zajednica Hrvata” isto treba u roku od 48 sati da dostavi najmanje 194 overena potpisa, kao i lista koalicije “Tolerancija” koja treba da dostavi 896 izjava birača.

Objavljeno je da je Jedinstvena ruska stranka falsifikovala potpise za izbornu listu, odnosno da je MUP utvrdio da su na 4.834 izjave birača otisci overe napravljeni kompjuterskim štampačem.

RIK je, ipak, u skladu sa zakonom morao da predloži toj stranci da ispravi pomenuti nedostatak za izbornu listu Jedinstvena ruska stranka – Zoran Marić, iako je reč o krivičnom delu i, kako su članovi RIK-a kazali, “velikoj sramoti”.

Naloženo je da ta lista dostavi najmanje 5.475 valjano overenih izjava birača.

Đurđević je rekao da je ta stranka dostavila 12.125 potpisa 8. marta u 23.32 časa, ali da je uvidom u materijal tokom provere posumnjano u originalnost otiska pečata overe Osnovnog suda u Šapcu.

Izvor:RTS
Previous Sirija: Žestoke borbe za Alepo, primirje pred kolapsom
Next Sinteza 300x250px

You might also like

Društvo

Bill Gates ulaže milijardu dolara za čistu energiju

Iz fondacije američkog milijardera i filantropa Billa Gatesa je saopšteno da je u cilju borbe protiv globalnog zagrevanja okupio bogate donatore sa inicijativom da obezbedi investicije od više od jedne milijarde

Društvo

Vučić: Radnicima Goše po 60.000 dinara pomoći

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će svaki radnik Fabrike šinskih vozila Goša dobiti po 60.000 dinara neto jednokratne pomoći.

Društvo

Ledeni dani do srede, energetska situacija u Srbiji dobra

Energetska situacija u Srbiji je dobra, a snabdevanje svim energentima je potpuno sigurno i stabilno, poručio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Antić je istakao da nema nikakvih