Sve što treba da znate o 5G sledećoj generaciji mobilnih mreža

Sve što treba da znate o 5G sledećoj generaciji mobilnih mreža

Sledeća generacija mobilnih standarda donosi mnogo više od bržeg downloada. Tehnologija 5G će izmeniti svet u još mnogo čemu.

U 2016. oni sa pristupom 4G mreži mnogo brže i lakše skidaju snimke, aplikacije i streamuju sadržaj nego da koriste WiFi. Ali 4G već sada ne zadovoljava svačije apetite. Tražnja zahteva sve veći propusni opseg od ograničenog dometa dostupnih frekvencija. A sve to će ponuditi sledeća generacija 5G.

Standardi su ključni

Ključno pitanje za adekvatan razvoj 5G mreža je uspostavljanje standarda kojih bi se pridržavale sve kompanije i organizacije.

Foto: techspot.com

Foto: techspot.com

Alijansa Next Generation Mobile Networks koja među svojim članovima okuplja brojne svetske telekome, od američkog AT&T do nemačkog Vodafone, napravila je “Beli papir” koji sadrži smernice, upustva i preporuke za razvijanje 5G mreža.

Iz ove Alijanse očekuju da 5G do 2020 susretne ponudu i tražnju. Osim veće brzine, u Alijansi predviđaju da će 5G ponuditi upotrebnu vrednost za ‘Internet stvari’ (IoT) – mrežnu opremu u zgradama ili vozilima, i usluge kao što su neprekidna komunikacija u slučajevima prirodnih katastrofa.

Šta je tačno 5G?

5G je i dalje terminološki neodređen, stoga što njen dolazak tek predstoji. Mnogi detalji su i dalje tema debata, a javnosti još nije poznato da li su dogovoreni međunarodni standardi.

Foto: telecomlead.com

Foto: telecomlead.com

Razvijena 5G mreža uzeće jedan od dva oblika: neki novi oblik tehnologije koji ujedinjuje radio spektrume 2G, 3G, 4G i WiFi i omogućava svakoj od ovih mreža da koristi njihove segmente, ili jednostavno ekstenzija 4G tehnologije kakvu danas poznajemo.

U slučaju da 5G bude zahtevala renoviranje kompletne mreže radio frekvencija, Međunarodna telekomunikaciona jedinica (ITU), koja reguliše ove veze, će obaviti rekonstruciju delova radio mreže koja služi za prenos podataka, istovremeno omogućavajući prethodnim oblicima komunikacije, uključujući 4G i 3G da nastave normalno funkcionisanje. U slučaju ekstenzije 4G tehnologije, možemo se nadati nekim poboljšanjima, ali sa fokusom na mogućnost mnogo bržeg prenosa podataka.

Osim znatno povećane brzine, od 5G se očekuje da donese još neka mrežna poboljšanja, koja će omogućiti povezivanje mnogo većeg broja uređaja.

Koliko će biti brza?

Pošto još nisu definisane specifikacije za 5G, ne možemo sa sigurnošću tvrditi koju brzinu možemo da očekujemo. Za sada se zna da će brzina prenosa podataka od desetina megabita po sekundi moći da podrži desetina hiljada korisnika. Dosadašnja testiranja najvećih operatera na svetu su pokazala da će 5G moći da isporuči brzinu 100 puta veću od prosečne 4G LTE veze.

Foto: gadgetreport.ro

Foto: gadgetreport.ro

U 5G testiranjima, južnokorejski Samsung je uspešno preneo podatke po brzini od 7.5 Gbit/s na udaljenosti od 2km, dok su kineski Huawei i japanski NTT DoCoMo dostigli brzinu od 3.6 Gbit/s. Ovo je znatno poboljšanje u odnosu na 300Mbit/s britanskog operatera EE na LTE-A mreži. Najveću brzinu do sada razvili su istraživači centra 5GIC na Univerzitetu Surrey od 1Tbit/s, sto hiljada puta bržu od onih koje danas koristimo.

Do trenutka kada se 5G bude komercijalno koristila, možemo očekivati standardnu brzinu od 10Gbit/s. Naravno, vaš telefon ili kućni internet neće moći da se nosi sa takvom brzinom, ali će ona omogućiti bežično povezivanje za udaljene objekte ili čak zajednice.

Kada stiže 5G?

Do sada su nove generacije mobilnih tehnologija stizale svakih deset godina, počev od 1G koju je Nordic Mobile Telephone upoznala sa svetom daleke 1982 godine.

Postoje najave da će prva 5G mobilna mreža nastati do 2020. Dosadašnje iskustvo pokazuje da 3G i 4G standardi zavise od zemlje i operatera. Shodno tome, možemo da očekujemo da će 5G verovatno doživeti sličnu fragmentiranu sudbinu, osim ukoliko se telekomunikaciona industrija ne udruži i zajedno nastupi.

Ko sve razvija 5G?

Većina velikih telekomunikacionih operatera stoji iza 5G, iz očiglednih razloga što će desetostruko povećati njihove usluge.

Među prvima se ističu AT&T, China Mobile, Deutsche Telekom, NTT Docomo, Telefónica, Vodafone, ZTE, Ericsson, Korea Telecom i SK Telecom.

Foto: mobileeurope.co.uk

Foto: mobileeurope.co.uk

Nekoliko proizvođača potrošačke elektronike je otvoreno za 5G, jer će to doneti koristi njima i njihovim proizvodima. Samsung se prvi istakao sa svojim istraživanjima na polju 5G tehnologije, i tvrdi da će potrošačima ponuditi mreže do kraja decenije. Do sada se njihova 5G tehnologija pokazala krhkom – oslanja se na superbrze radio spektre i specijalne antene koje sakupljaju signal. Međutim, signal prekida kiša, a i ne prolazi kroz tvrde zidove.

Intel takođe radi sa svetskim telekomunikacionim operaterima na razvoju 5G.

Svakako prvo komercijalno iskustvo 5G osetiće oni koji budu prisustvovali Olimpijskim igrama 2018 u Južnoj Koreji.

Kako će 5G promeniti svet?

Da bi ‘Internet stvari’ uspešno komunicirao, 5G će morati da obezbedi neophodnu brzinu i kvalitet protoka podataka. Ovo će znatno poboljšati sposobnosti povezivanja automobila, dronova i prenosivih uređaja. Takođe će doprineti razvoju potpuno novih tehnologija koje se oslanjaju na super brz prenos podataka, kakav još nismo zamislili. Sa razvijenom 5G mrežom,  autonomni automobili i servisi dronova za dostavu robe postaće svakodnevnica.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Zuckerberg: Veštačka inteligencija nas neće nadmašiti u skorije vreme
Next Zarada od lekovitog bilja: Ulaganje od 1.200 do 2.500 EUR, zarada do 6.500 EUR

You might also like

IT

Huawei zabeležio skok prihoda od 40%

Danas je kompanija Huawei objavila da je ostvarila porast prihoda od 40% u prvoj polovini 2016. godine u odnosu na isti perion prošle godine.

Najvažnije vesti

U Srbiji osnovan tim za praćenja situacije oko Agrokora i rešavanje potencijalnih problema

Kompanija “Merkator S” u Srbiji, koja je deo “Agrokor koncerna”, stabilno posluje i u potpunosti i na vreme izmiruje sve obaveze prema državi i zaposlenima, izjavio je danas generalni direktor

Kompanije

Stručnjaci: Koncesija za Aerodrom “Nikola Tesla” nepotrebna odluka, ima boljih rešenja

Iako je koncesije za Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu pravdana željom za modernizacijom i unapređenjem aerodroma, takva odluka je čudna i nepotrebna, tvrde stručnjaci.