Generalu Bojoviću određen pritvor od 30 dana

Generalu Bojoviću određen pritvor od 30 dana

Bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je u petak uhapšen na prelazu u Merdaru, određen je pritvor od 30 dana, saznaje Tanjug u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Bojović, bivši general Vojske Jugoslavije i Srbije, osumnjičen je za ratne zločine protiv albanskih civila.

Bedžet Šalja iz Kosovskog veća za zaštitu prava i ljudskih sloboda (KMDLNj) kazao je za AP da je Bojović na Kosovu osumnjičen za “zločine koji su ostali nekažnjeni”.

Portal “Koha ditore” javio je ranije da je Bojovića kosovska policija zaustavila zbog sumnje za ratne zločine, ali da je morala da ga pusti jer za to nije bilo dokaza.

Portal kos sev.info preneo je prethodno, pozivajući se prištinsku Koha ditore, saopštenje Kosovskog veća za zaštitu prava i ljudskih sloboda (KMDLNj) o hapšenju bivšeg srpskog generala.

“General Vojske Srbije Milovan Bojović je u policijskom pritvoru i nema sumnje da je odgovoran za zločine protiv nenaoružanih albanskih civila tokom rata na Kosovu 1998. godine – 1999. godine,” navodi se u saopštenju za štampu KMDLNj.

Prema tom saopštenju, ovaj general ima komandnu odgovornost i vodio je operacije srpske vojske u oblasti Laba, a pod njegovom odgovornošću bile su, kako se tvrdi, paravojne i policijske snage koje su počinile brojne zločine protiv civila, od pojedinačnih ubistava do masovnih ubijanja.

Đurić zatražio oslobađanje generala Bojovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je danas momentalno oslobađanje bivšeg generala Vojske Jugoslavije i Srbije Milovana Bojovića i poručio da je iluzija da će biti bilo kakvog dijaloga u uslovima u kojima se progone Srbi.

“Upozoravam predstavnike međunarodne zajednice da prekinu da nasrću na Srbiju i srpski narod, da se mešaju u unutrašnje stvari Srbije i političkim hapšenjima i pritiscima pokušavaju da ponize i razjedine Srbiju i podvrgnu je svom uticaju”, istakao je Đurić u izjavi Tanjugu.

On je poručio da je iluzija da će biti bilo kakvog dijaloga u uslovima u kojima se Srbi progone, a nad Srbijom sprovode politički eksperimenti i pritisci.

Đurić je zatražio i oslobađanje Zvonka Mihajlovića, kandidata za poslanika iz redova Srpske radikalne stranke, koga su u Štrpcu uhapsili pripadnici kosovske policije.

Bivšem generalu Vojske Jugoslavije i Srbije Milovanu Bojoviću, koji je uhapšen na prelazu u Merdaru, određen je pritvor od 30 dana.

Jutros su agencije, između ostalih i Gdeinvestirati.com pozivajući se na portal “Koha Ditore” objavile da je general Bojović pušten.

Izvor: Tanjug
Previous Produktna berza: Primetna tendecija rasta cena robe
Next Svetska banka povećala prognoze rasta Srbije

You might also like

Tema dana

Siva pravna zona suda u Hagu: Novi pritisak na Srbiju

Veoma je čudno i diskutabino to što Haški tribunal sada zahteva promenu zakona o saradnji s tim sudom, smatra Profesor Pravnog fakuteta u Beogradu Milan Škulić i ističe da je

Tema dana

Borba protiv utaje poreza: Danska će otkupiti podatke iz “Panamskih papira”

Danski ministar za poreze Karsten Lauricen rekao je da će danske vlasti otkupiti podatke iz “Panama papers” koja se odnose na njezine državljane i kompanije, utajivače poreza.

Politika

Glasanje za Generalnog sekretara UN, Jeremić u drugom krugu

Nakon prvog kruga tajnog glasanja za novog generalnog sekretara Ujedinjenih nacija vodi premijer Antonio Gutereš, javila je agencija Associated Press pozivajući se na diplomatske izvore.