Impresivan rast ulaganja u obnovljive izvore energije

Impresivan rast ulaganja u obnovljive izvore energije

Kapacitet obnovljivih izvora energije širom sveta porastao je prošle godine za rekordnih 8,3 odsto, navodi se u četvrtak objavljenom izveštaja Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA).

“Do kraja 2015. godine, kapaciteti obnovljivih izvora energije u svetu su iznosili 1.985 gigavata (GW)”, navodi se u saopštenju IRENA, a prenosi AFP.

Prošlogodišnje povećanje kapaciteta za 152 GW je najveća godišnja stopa rasta ikada zabeležena, koju su, kako se dodaje u saopštenju, predvodile energija vetra i sunca zbog konstantnog pada tehnoloških troškova.

“Razvoj obnovljivih izvora energije nastavlja da se širi na tržištima širom sveta, čak i u eri niskih cena nafte i gasa”, izjavio je generalni direktor IRENA, Adnan Amin.

Kapaciteti za proizvodnju električne energije iz vetra porasli su prošle godine za 17 odsto ili 63 GW, zahvaljujući padu cena turbina za gotovo 45 odsto od 2010. godine, navodi se u izveštaju.

Istovremeno, kapaciteti solarne energije su porasli za 37 odsto ili 47 GW, zbog pada cena solarnih modula.

Ipak, kapaciteti hidroelektrana povećani su za tek tri odsto, dok su kapaciteti bioenergije i geotermalne energije porasli za po pet odsto.

Najbrži rast zemlje u razvoju

“Ovaj impresivni rast, uz rekordno investiranih 286 milijardi dolara u izvore obnovljive energije, šalje snažnu poruku investitorima i kreatorima politike da je obnovljiva energija najpoželjnija energetska opcija širom sveta”, rekao je Amin

Najbrži rast kapaciteta obnovljivih izvora energije registrovan je zemljama u razvoju, u čemu su prednjačile države centralne Amerike i Kariba, gde su ti kapaciteti porasli za po 14,5 odsto.

U Aziji, kapacitet obnovljivih izvora je porastao po stopi od 12,4 odsto, što je znatno ispred Severne Amerike i Evrope, gde je taj rast iznosio 6,3 odsto, odnosno 5,2 odsto respektivno.

Izvor: Agencije
Previous Svetska banka povećala prognoze rasta Srbije
Next Srbi i Jevreji neće učestvovati na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac

You might also like

Saobraćaj

Raste cena goriva zbog izgradnje američkih puteva

Američki predsednik Donald Trump najavio je povećanje poreza na gorivo radi realizacije infrastrukturnih ulaganja, a bilo bi to prvo povećanje takse na gorivo u SAD-u nakon 24 godine.

Energetika i naftna industrija

Gasovod od Aleksandrovca do Tutina koštaće 48 miliona evra

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je da je prioritet Vlade izgradnja gasovoda od Aleksandrovca, preko Raške i Novog Pazara, do Tutina, koja bi trebalo da počne u

Kompanije

Dragan Stevanović: Petrohemiju čeka rešavanje trenutnog duga od 530 miliona evra

U Petrohemiji će se primeniti model UPR, ali da najpre se moraju rešiti dugovi tog preduzeća, rekao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.