Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

Godina 2015. je bila izuzetno teška za globalno tržište dijamanata. Ekonomska kriza usporila je tražnju za dijamantima širom sveta. Ali, sudeći po prometu na berzi u Antwerpenu, čini se da je period najgore krize za drago kamenje prošao.

Po podacima Antwerp World Diamond Centre (AWDC) ukupni februarski promet brušenih i neobrađenih dijamanata u Antwerpenu je iznosio 25 miliona karata, što predstavlja povećanje obima prometa za 38 odsto u odnosu na februar 2015.

Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 5,1 milijardu dolara, što je 4,5 odsto više nego godinu dana ranije.

Kako se navodi u izveštaju, posebno zanimljiv preokret desio se u prometu neobrađenih dijamanata.

U poređenju sa februarom 2015., količina uvezenih grubih dijamanata porasla je 106 odsto a vrednost 82 odsto. Ukupno je uvezeno dijamanata 12 miliona karata, vrednih 1,3 milijarde dolara.

Rusija je i dalje najznačajniji dobavljač neobrađenih dijamanata, sa učešćem od 33 odsto u ukupnom uvozu. Vrednosno, Rusija je učestvovala sa 36 odsto svih nebrušenih dijamanata koji su ušli u Antwerpen, konstatuje AWDC.

Činjenica da je promet neobrađenih dijamanata tako naglo porastao pokazuje da se trgovina dragim kamenjem zahuktava. Međutim, još uvek je rano tvrditi da je globalna kriza na tržištu dijamanata završena. To će se znati tek za koji mesec, zaključuju stručnjaci Antwerp World Diamond Centre.

Izvor:Agencije
Previous Nagorno-Karabah: Rusija poziva na obustavu nasilja i naoružava sukobljene strane
Next Hosteli u zgradama ubuduće samo uz saglasnost Skupštine stanara

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Indeksi porasli nakon objave zapisnika Fed-a

Na Wall Streetu su u srijedu cene akcija porasle, nakon što je zapisnik s poslednje sednice čelnika Feda pokazao da viša inflacija ne znači nužno i ubrzanje tempa povećanja kamatnih

Berza

Wall Street: Oprezna trgovina nakon uragana Harvey

Na Wall Streetu se u ponedeljak trgovalo oprezno dok se procenjuju štete koje je u Teksasu naneo uragan Harvey, pri čemu su cene akcija u finansijskom i energetskom sektoru pale, a u

Berza

Goldman Sachs upozorava: Čak ni OPEC ne može spasiti tržište nafte

Svejedno da li će OPEC zamrznuti proizvodnju na postojećem nivou, tržište nafte se neće oporaviti u skorije vreme, upozoravaju analitičari  banke Goldman Sachs.