Wall Street: Pad indeksa usled globalnih ekonomskih slabosti

Wall Street: Pad indeksa usled globalnih ekonomskih slabosti

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija oštro pale jer ulagače ponovno zabrinjava slabost globalne ekonomije i pad cena nafte, pa se klone rizičnijih investicija.


Dow Jones skliznuo je 0,98 posto, na 17.541 bod, dok je S&P 500 potonuo 1,20 posto, na 2.041 bod, a Nasdaq indeks 1,47 posto, na 4.848 bodova. Najveći dnevni gubitak S&P-a u poslednjih šest nedelja posledica je pada cena akcija u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je najviše, 1,9 posto, izgubio finansijski sektor.

“Ulagači su zabrinuti zbog globalnog usporavanja. Mislim da tržište veruje da politike središnjih banaka i rasprave o negativnim kamatnim stopama u ovom trenutku više štete nego koriste, donose više nesigurnosti nego stabilnosti”, kaže Michael O′Rourke, strateg u firmi JonesTrading.

Rast globalne ekonomije već se neko vreme usporava, posebno kineske, što je početkom godine izazvalo oštar pad cena akcija.

No, s oporavkom cena nafte i sirovina, ta su strahovanja poslednjih nedelja ublažena, pa su berzovni indeksi na Wall Streetu nadoknadili sve gubitke od početka godine.

Ipak, situacija je i dalje nesigurna po pitanju globalne ekonomije, a posljednjih je dana zaustavljen i rast cena nafte.

Juče su cene ′crnog zlata′ pale, nakon podataka o rastu zaliha u SAD-u prošle nedelje, zbog čega su cene akcija u energetskom sektoru skliznule u proseku 0,6 posto.

foto: valueinvestmentindia.com

foto: valueinvestmentindia.com

Ulagači su oprezni i zbog toga što iduće nedelje počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja čini se neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u prvom tromesečju u proseku pale za 7,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

I na evropskim su berzama cene akcija jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,40 posto, na 6.136 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,98 posto, na 9.530 bodova, a pariski CAC 0,90 posto, na 4.245 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Mreža za poresku pravdu: Sjedinjene Države su najveća poreska oaza
Next Irak: Obustavljena ofanziva na Mosul, čeka se pomoć savezničkih snaga

You might also like

Berza

Beogradska berza: Solidno trgovanje, najprometniji Aerodrom

Poslednji trgovački dan obeležila je solidna investiciona aktivnost na tržištu akcija uz blagu negativnu korekciju oba berzanska indeksa.

Svetske berze

Australija: Centralna banka zadržala postojeću referentnu kamatu, dolar ojačao

Centralna banka Australije je na današnjem sastanku odlučila  da zadrži kamatnu stopu na postojećem nivou od 1,75 odsto.

Berza

Beogradska berza: Mizerno trgovanje, indeksi šesti dan u padu

Izuzetno slab trgovački dan je za nama, sa ukupnom realizacijom od svega 3,3 miliona RSD (26 hiljada EUR). Indeks najlikvidnijih akcija Belex15, zaustavio je šestodnevni pad vrednosti, okončavši trgovanje u