Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Kakve cene nafte očekuje Goldman Sachs?

Njujorška banka Goldman Sachs u svom najnovijem izveštaju piše o optimalnim cenama nafte koje pogoduju američkim proizvođačima i predviđaju koje cene nafte nas očekuju ove i naredne godine.

Cena nafte od 35 dolara za barel odgovara akcijama američkih naftnih kompanija koje vredi kupiti, kažu u grupi Goldman Sachs.

Dok su cene sirove nafte iznad nivoa cene koštanja proizvodnje, odložiće prerano povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca, pišu analitičari njujorške banke u izveštaju od 6. aprila. Cena nafte između 30 i 35 dolara bi trebala da zadrži ponašanje američkih kompanija na sadašnjem nivou i da pomogne podizanju cene West Texas Intermediate (WTI) na 55 do 60 dolara za barel u 2017.

“Izgledi za drugi kvartal 2016 deluju vrlo dobro”, piše u izveštaju Goldman Sachs-a.

Goldman u ovom izveštaju favorizuje nekoliko američkih proizvođača, među kojima EOG Resources, Diamondback Energy i PDC Energy, a pogodnim za investiranje smatra i akcije “u sledećem krugu” kao što su Hess, Cenovus Energy, Anadarko Petroleum, Encana, Continental Resources i Whiting Petroleum.

Banks predviđa da će se cene WTI nafte kretati u proseku oko 35 dolara za barel u drugom kvartalu, 38 dolara u 2016 i 57.5 dolara u narednoj godini.

Bum nafte

Nakon buma američke nafte, došlo je do sloma cena za više od 100 dolara po barelu sredinom 2014, a broj rupa za bušenje nafte opao je na najniži nivo do 2009 dok se proizvođači suočavaju sa padom zbog prekomernih zaliha na svetskom nivou.

Foto: getty

Foto: getty

Sirova nafta se oporavila od sredine februara na krilima špekulacija da će članice i nečlanice OPEC-a napraviti dogovor o zamrzavanju nivoa proizvodnje.

U Goldmanu su bili manje spremni da poveruju u održivo zamrzavanje proizvodnje, piše u izveštaju. Oni očekuju da će se količina proizvodnje među članicama OPEC-a povećati za 600,000 barela dnevno u 2016 i 500,000 barela dnevno naredne godine.

Saudijska Arabija je rekla da je spremna na zamrzavanje proizvodnje ako na to pristanu i drugi proizvođači, uključujući Iran, dok je Kuvajt signalizirao da dogovor zavisi od zemalja Persijskog Zaliva. Iran planira da poveća proizvodnju na 4 miliona barela dnevno do kraja marta 2017, prenosi njihova državna novinska agencija Shana.

Oporavak cene

U Goldmanu smatraju da će se proizvodnja nafte u SAD smanjiti za 725,000 barela dnevno u 2016, sa mesečnim smanjenjem od 85,000 barela dnevno do kraja godine. Dnevna proizvodnja iznosila je 9 miliona barela do početka aprila.

Prema mišljenju stručnjaka iz Goldman Sachsa, oporavak cene nafte u 2017 zavisiće od smanjenja proizvodnje u SAD, koja je potrebna zbog rebalansa na globalnom tržištu.

Izvor: Gdeinvestirati.com
Previous Developeri sada razvijaju botove, biznis sa aplikacijama na izdahu
Next Teklas Automotive u Srbiji zbog povoljnih uslova

You might also like

Berza

Beogradska berza: Skromna investiciona aktivnost, blagi oporavak tržišta

Drugi trgovački dan u nedelji doneo je blag oporavak domaćeg tržišta akcija uz skromnu investicionu aktivnost. Ukupan promet u trgovanju iznosio je 18,6 miliona RSD (0,15 miliona EUR), dok je

Svetske berze

Više od 120 hedge fondova orijentisano isključivo na bitcoin

Prema podacima analitičke kompanije Autonomous Next do kojih je došao CNBC, broj fondova koji investiraju u digitalnu imovinu poput bitcoina porastao je na 124.

Kompanije

Koliko Fiat realno doprinosi srpskom izvozu?

Nakon početnog zamajca 2012. godine, prodaja kragujevačkog fiat 500L pada već drugu godinu zaredom.