Irak: Obustavljena ofanziva na Mosul, čeka se pomoć savezničkih snaga

Irak: Obustavljena ofanziva na Mosul, čeka se pomoć savezničkih snaga

Iračka vojska pokušava napredovati prema Mosulu, najjačem uporištu oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku.

Tri sedmice nakon što je počela, ofanziva je obustavljena. Sada se čeka dolazak savezne policije i lokalnih plemena, koji bi trebali osiguravati osvojena sela, pa da vojska može nastaviti napredovati. Uprkos tome što mnogi sumnjaju u sposobnost iračke vojske, vojnici su optimisti, izveštava Al Jazeera .

“Nastojimo zauzeti selo Nasr. Reč je o strateški važnom mestu. Naišli smo na žestok otpor. Naše napredovanje usporavaju bombaši samoubice, bombe kućne izrade i brojni tuneli. Zatražili smo podršku savezničkih vazdušnih snaga”, kazao je vojnik Haider Johar.

Kurdske pešmerge za sada ne učestvuju u toj operaciji.

“Pešmerge samo prate razvoj situacije. Iračka vojska za sada nije bila kadra zauzeti selo Nasr. Nakratko su ga bili osvojili, ali su se morali povući. Ako se ofanziva nastavi ovom dinamikom, onda će zauzimanje Mosula potrajati mnogo duže nego što se Vlada u Bagdadu nadala”, rekao je kapetan pešmergi Fakhri Karim.

U ofanzivi na Mosul učestvuje i 200 američkih marinaca, a Sjedinjene Američke Države obećale su uspostaviti još vojnih ispostava u tom delu Iraka. Pentagon smatra kako operacija iračke vojske teče prema planu.

“Imaju podršku američkih i savezničkih snaga, iz vazduha i na druge načine, iračke oružane snage beleže siguran napredak. Osvojili su nove teritorije, uključujući i gradove Hit i Mahmur”, zaključio je Andrew Lewsi iz Glavnog štaba američke vojske.

Iračka Vlada objavila je snimke na kojima se vidi napredovanje njihove vojske. S druge strane, aktivna je i ISIL-ova propaganda. Ta grupa tvrdi kako drži položaje.

Iračke snage ostvarile su značajan napredak prema Mosulu iz pravca juga i provincije Anbar. Protivterorističke snage navode da je bitka za grad Hit bila jedna od najtežih protiv ISIL-a. Iračka vojska nastoji u potpunosti ovladati tim gradom na reci Eufrat. Snage ISIL-a povukle su se u zapadni deo grada.

Kao posledica sukoba, stotine porodica napustile su svoje domove. Očekuje se kako bi s nastavkom ofanzive na Mosul broj izbeglica mogao rasti.

Izvor: Al Jazeera

Previous Wall Street: Pad indeksa usled globalnih ekonomskih slabosti
Next Azijske berze: Kineska ekonomija razlog za brigu

You might also like

Geopolitika

Južnokinesko more: Vijetnam rasporedio raketne sisteme u spornim vodama

Vijetnam je neprimetno rasporedio raketne sisteme na nekoliko svojih ostrva u Južnokineskom moru, kojima mogu dosegnuti piste i druge vojne objekte Kine na spornim ostrvima, prenosi Reuters pozivajući se na zapadne

Geopolitika

George Soros: Dok EU propada, Rusija se uzdiže

Američki milijarder George Soros izjavio je danas da smatra da se Rusija uzdiže dok se Evropska unija urušava.

Geopolitika

Najnovije ankete: Raste broj pristalica Brexita

Većina Britanaca će na referendumu 23. juna glasati za izlazak iz evropskog bloka, pokazuju rezultati ankete agencije “ICM”.