Fidelity Investments: Spuštena procenjena vrednost startupova

Fidelity Investments: Spuštena procenjena vrednost startupova

Sve veća nepoverljivost investitora u nove kompanije iz Silicijumske doline.

Fidelity Investments smanjio je procene vrednosti za mnoge startup kompanije u kojima poseduje akcije, time ukazujući na aktuelne promene u Silicijumskoj dolini, s obzirom na to da investitori postaju sve više skeptični po pitanju neprofitabilnih startapova.

Kompanije čiju je vrednost „Fideliti“ najviše spustio uključuju proizvođače softvera za preduzeća, poput Cloudera i Dropbox, kojima je vrednost akcija snižena za 38 odsto, odnosno 20 odsto od kraja januara do marta.

Ova smanjenja vrednosti su takođe odraz pada vrednosti akcija tehnoloških kompanija u širem smislu, jer su i cene akcija kompanija poput Twittera, LinkedIna i Salesforcea opale.

Kompanije za proizvodnju softvera za preduzeća koja se oslanjaju na prodaju putem pretplate našle su se u fokusu, jer se njihovi poslovni modeli često zasnivaju na intenzivnom marketingu kako bi pokrenule rast.

Cloudera, koja prodaje softvere za upravljanje velikim brojem podataka kompanija, odložila je izlazak na berzu usled nestabilnosti na tržištima, iako su mnogi analitičari prošle godine očekivali da će možda pokušati sa inicijalnom javnom ponudom (initial public offering – IPO). Ove godine nema nijedne IPO među tehnološkim kompanijama, dok je prethodne nekoliko njih prvi put emitovalo akcije pri proceni vrednosti nižoj od one koju su imali na privatnim tržištima. Dropboks, poznat po uslugama deljenja fotografija i dokumenata, pokušava da se s prodaje krajnjem korisniku prebaci na model koji se fokusira na prodaju preduzećima. Međutim, ova kompanija je u nezavidnoj situaciji kad je u pitanju nekoliko novih proizvoda koji nisu doneli željene rezultate.

foto: youtube.com

foto: youtube.com

Zajednički fondovi Fidelity takođe su snizili vrednost softverskih kompanija poput Nutanix, Delphix, Cloudflare i Appirio u mesečnim izveštajima o vrednosti aktive objavljenim prošle srede. Knjigovodstvenu vrednost ovih akcija određuje nezavisan tim analitičara koji uzimaju u obzir cene akcija javnih preduzeća, skorašnje transakcije akcija i ažuriranje prihoda.

Samo je kod malog broja kompanija zabeležen porast vrednosti, uključujući Snapchat, aplikaciju poznatu po porukama koje nestaju.

Fidelity je u februaru povećao svoja ulaganja u Snapchat prilikom naredne runde finansiranja, uprkos činjenici da su njeni analitičari smanjili vrednost akcija Snapchata prošle godine. Ta nova investicija, koja iznosi oko 30 dolara po akciji, automatski vraća procenu koju je Fidelity napravio za Snapchat na prethodni nivo. Fidelity je odbio da prokomentariše ovaj potez. Smanjenja procenjene vrednosti do sada nisu mnogo uticala na tokove kapitala u slučajevima kompanija rizičnog kapitala. Prema preliminarnim podacima kompanije Dow Jones VentureSource, američke kompanije rizičnog kapitala prikupile su više novca u prvom kvartalu ove godine nego u bilo kom drugom još od dotkom mehura. Prema izveštaju „Prajsvoterhaus Kupersa“ i američkog Nacionalnog udruženja rizičnog kapitala (National Venture Capital Association), prošle godine su grupacije rizičnog kapitala uložile 58,8 milijardi dolara u startup kompanije u SAD, što je drugi po redu najviši nivo u poslednjih 20 godina.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Azijske berze: Kineska ekonomija razlog za brigu
Next Samsungov patent: Ugrađena kamera u kontaktna sočiva

You might also like

Turizam

Prvi američki hotel na Kubi nakon pola veka

Američki hotelski lanac Starwood hotels preuzeo je upravljanje nad jednim luksuznim hotelom u centru Havane.

Najvažnije vesti

Uprava Energoprojekta i zvanično odbacila ponudu za preuzimanje

Uprava Energoprojekt holdinga (ENHL), u zvanično objavljenom mišljenju u vezi sa preuzimanjem kompanije, jednoglasno nije podržala ponudu za preuzimanje.

Kompanije

U Srbiji najprofitabilniji preduzeća 2015. bila u oblasti telekomunikacija i energetike

Najprofitabilnija preduzeća u Srbiji u 2015. godini su iz oblasti telekomunikacija i energetike, a takođe najveće kumulirane gubitke iz ranijeg perioda imale su kompanije iz energetskog sektora, rečeno je danas