FAO: U martu prvi svetski rast cena hrane u pet meseci

FAO: U martu prvi svetski rast cena hrane u pet meseci

Nakon velikog poskupljenja šećera i biljnog ulja koje je neutralisalo pad cena mlečnih proizvoda, cene hrane na globalnom nivou su porasle u martu.

Cenovni indeks FAO, koji meri mesečne promene cena za korpu proizvoda (žitarice, uljarice, mlečni proizvodi, meso i šećer) porastao je u martu na 151 poen sa naniže  revidiranih 149,5 poena iz februara, prenosi agencija Reuters.

Indeks je još uvek blizu sedmogodišnjeg minimuma, nakon četiri godine uzastopnog pada.

Prema prvim projekcijama FAO, svetska proizvodnja žitarica će u 2016/2017. godini iznositi 2,521 milijardu tona, što je za četiri miliona tona manje u odnosu na prošlogodišnji nivo, ali treća najveća proizvodnja ikada registrovana.

Cene hrane na međunarodnim tržištima su u martu bile za 12 odsto niže nego u istom periodu lani, saopštio je FAO.

Prošlog meseca je najviše poskupeo šećer, za čak 17,1 odsto u odnosu na februaru, dok su cene biljnih ulja skočile za 6,3 odsto u odnosu na prethodni mesec, zbog oštrog poskupljenja palminog ulja usled dugotrajne suše u zemljama najvećim proizvođačima, Maleziji i Indoneziji.

Cene žitarica tek su blago smanjene u martu, ali je silazni trend nastavljen peti mesec zaredom.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Deset saveta za uspeh Billa Gatesa
Next Najbolje se u Srbiji živelo 1979. godine

You might also like

Društvo

Personalizovane senior kartice za penzionere: Popusti od kulture do sahrane

Od 1. novembra Grad Beograd uvodi personalizovane senior kartice na osnovu kojih će najstariji sugrađani prilikom kupovine moći da ostvare brojne popuste.

Društvo

Priznanje diploma sa Kosova od 4.aprila

Prema dinamici utvrđenoj na sastancima tehničkih grupa Beograda i Prištine, primena sporazuma o diplomama iz 2011. trebalo bi da počne 4. aprila, na Dan studenata Srbije, rekli su za Tanjug

Najvažnije vesti

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u prvom kvartalu 14,6 odsto

Stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine u Srbiji iznosila je 14,6 odsto i veća je za 1,6 procentnih poena nego na kraju prošle godine jer je broj nezaposlenih povećan