Bez saglasnosti Hrvatske za otvaranje poglavlja

Bez saglasnosti Hrvatske za otvaranje poglavlja

Današnji sastanak radne grupe Evropske unije za proširenje završio se bez saglasnosti Hrvatske da Srbija otvori poglavlje 23, potvrdila je Tanjugu šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

Da bi se pripreme za otvaranje poglavlja 23 nastavile, potrebna je jednoglasna odluka svih zemalja.

Hrvatska predstavnica “nije imala instrukcije”, te je ta tačka skinuta sa dnevnog reda.

Razgovori će biti nastavljeni naredne sedmice, rekla je Miščević.

Hrvatska nije dala saglasnost na izveštaj o ispunjenosti merila za njegovo otvaranje.

Holandija, kao predsedavajuća EU, saopštila je da je spremna da organizuje otvaranje poglavlja 20. ili 21. juna, prenosi RTS.

Zvanični Zagreb poslednjih dana u više navrata je najavio ovakav ishod.

EK: Nema osnova da se ukidanje traži od Srbije

Hrvatska očekuje od Srbije da izmenama zakona ukine regionalnu nadležnost svog suda za ratne zločine, zahteva garancije za zastupljenost hrvatske manjine u Skupštini i saradnju sa Haškim sudom.

Izvori u Evropskoj komisiji naveli su za RTS da nijedan od tih zahteva nema direktne veze sa sadržajem poglavlja 23 i da bi svakako bilo pogrešno blokirati Srbiju na samom početku pregovora koji tek treba da daju rezultate u oblasti vladavine zakona.

U EK navode i da jedanaest zemalja članica EU ima slične zakone o univerzalnoj nadležnosti sudova za ratne zločine, zbog čega nema osnova da se ukidanje traži od Srbije.

Portparol šefice evropske diplomatije Maja Kocijančić je, na pitanje Tanjuga kako treba gledati na ovakav razvoj događaja i kada se može očekivati nastavak razgovora u okviru Radne grupe, izjavila da “nema ništa novo da kaže”.

Izvor: Tanjug
Previous Siemens poziva firme iz Srbije da se uključe u mrežu dobavljača
Next Reakcije na hrvatsko blokiranje pregovora

You might also like

Društvo

Finska: 760 evra mesečne pomoći osobama koje su dugo bez posla

Finske vlasti donele su odluku da nezaposlene osobe u toj zemlji, koje dugo čekaju na zaposlenje, primaju pomoć od minimalno 760 evra mesečno, prenosi Anadolu Agency (AA).

Društvo

Uskoro počinje Jahorina Ekonomski forum 2016.

Pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, 20. i 21. aprila biće održan „Jahorina Ekonomski forum 2016“ na Jahorini i tom prilikom okupiće neke od najiskusnijih stručnjaka savremene ekonomije, domaće privrednike, strane

Makroekonomija

Unapređenje privredne saradnje Srbije i Luksemburga

Srbija i Luksemburg mogu unaprediti privrednu saradnju, ne samo povećanjem obima robne razmene već i kroz transfer tehnologija i inovacije.