Azijske berze: Kineska ekonomija razlog za brigu

Azijske berze: Kineska ekonomija razlog za brigu

Na azijskim berzama cene akcija u petak su pale, dok se kurs dolara prema jenu kreće oko najnižih nivoa u 17 meseci jer se ulagači, zbog zabrinutosti u vezi globalne ekonomije i finansijskog sektora, klone rizičnijih investicija.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 1 posto, a porasle su, za 0,2 posto, i cene akcija u Singapuru. Međutim, berzovni indeksi u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su između 0,5 i 0,9 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcijaa, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, skliznuvši na najniži nivo u tri nedelje. Od početka nedelje taj je indeks na gubitku 1,8 posto.

Azijske ulagače obeshrabrio je jučerašnji oštar pad cena akcija na Wall Streetu, pri čemu je pod najvećim pritiskom bio finansijski sektor.

Na evropskim su berzama cene akcija u finansijskom sektoru juče pale više od 2 posto jer se špekuliše o daljim otpuštanjima i smanjenju troškova u evropskim bankama zbog rekordno niskih kamatnih stopa.

“Kada cene akcija banaka padnu tako oštro, logično je da se pitate što stoji iza toga. Ako i danas nastave silaznom putanjom, to će zaista biti zabrinjavajuće”, kaže Daisuke Uno, strateg u Sumitomo Mitsui Bank.

Ulagače zabrinjava i usporavanje rasta globalne ekonomije, posebno kineske.

“Ulagači su zabrinuti zbog globalnog usporavanja. Mislim da tržište veruje da politike središnjih banaka i rasprave o negativnim kamatnim stopama u ovom trenutku više štete nego koristi, donose više nesigurnosti nego stabilnosti”, kaže Michael O′Rourke, strateg u firmi JonesTrading.

foto: waystomakemoney.top

foto: waystomakemoney.top

Zbog toga ulagače nije ohrabrio ni rast cena nafte, nakon jučerašnjeg pada.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 1,8 posto, na 37,92 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo 1,3 posto, na 39,96 dolara. Od početka nedelje cena nafte porasla je oko 3 posto.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom jer je sve izglednije da će zbog slabosti globalne ekonomije Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Jutros se kurs američke valute u odnosu na japansku kreće oko 108,75 jena, nakon što je sinoć potonuo na 107,67 jena, najniži nivo od oktobra 2014. godine.

Japanski ministar financija Taro Aso kazao je jutros kako će Japan poduzeti nužne mere po pitanju kurseva, no nije komentarisao pitanja o intervenciji.

Ulagači smatraju da je teško za očekivati intervenciju Japana kako bi oslabio jen, nakon što je u februaru skupina G20 najrazvijenijih svetskih ekonomija pozvala vlasti da ne posežu za devalvacijom usmerenom na povećanje konkurentnosti.

Cena evra prema američkoj valuti kreće se jutros oko 1,1370 dolara, dok je sinoć u jednom trenutku dostigla 1,1454 dolara, najviši nivo u šest meseci.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Irak: Obustavljena ofanziva na Mosul, čeka se pomoć savezničkih snaga
Next Fidelity Investments: Spuštena procenjena vrednost startupova

You might also like

Berza

EBRD emituje dinarske obveznice

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas prospekt za emisiju 250 obveznica denominovanih u dinarima ukupne nominalne vrednosti 2,5 milijardi dinara sa varijabilnom kamatom i dospećem 5.

Berza

Produktna berza: Trgovao samo onaj ko mora, kukuruz i ove nedelje bio jedina roba kojom se prometovalo

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio 350 tone robe, finansijske vrednosti 6.006.000,00 dinara, što je skoro upola manji promet u odnosu na prethodnu, skromnu,

Svetske berze

Azijske berze: Indeksi pali, funta otišla ispod 1,30 dolara

Na azijskim su berzama u sredu cene akcija pale, drugi dan zaredom, jer se ulagači plaše nestabilnosti u Evropskoj uniji, dok je kurs britanske funte prema dolaru potonuo na novu najniži