Ako razmišljate o preseljenju, treba da znate kakav je standard u Evropi u odnosu na Srbiju

Ako razmišljate o preseljenju, treba da znate kakav je standard u Evropi u odnosu na Srbiju

Koji god da je razlog vašeg preseljenja u drugu zemlju, morate biti svesni da troškovi života nisu isti kao u vašoj zemlji. U zavisnosti gde se selite, mogli bi biti iznenađenji ekonomskim razlikama.

Ako se preselite u inostranstvo kako bi studirali ili uživali u penziji, verojatno imate konstantni izvor novca koji primate u domovini. U tom slučaju, sve što bi trebalo znati jeset koliko je zemlja u koju idete skupa (ili jeftina) za život u porešenju sa vašom državom.

Kako bi razumeli vrednosti, zamislite da trenutno živite u Nemačkoj i da trošite 2000 evra mesečno (na stan, namirnice i druge potrepštine te usluge). Ako se preselite u Norvešku, moraćete potrošiti 53% više, iliti 3060 evra mesečno kako bi zadržali isti standard. S druge strane, ako se preselite u Moldaviju, moraćete za iste stvari potrošiti mesečno samo 740 eura.

Ako se preselite ipak u drugu državu u nameri da se tamo zaposlite, gornji primer više ne vredi, jer je cena rada glavna stvar koja se menja i o tome zavise vaša buduća primanja.

No problem su drugi troškovi na koje trošite svu istu platu. Na primer, ako svakog meseca trošite u Nemačkoj 2000 evra, i preselite se u Bugarsku, moraćete trošiti samo 1000 evra kako bi kupovali stvari na koje ste navikli u Nemačkoj. Prosečna plata u Nemačkoj je oko 2600 evra (zato potrošiti 2000 evra nije problem), dok je prosečna plata u Bugarskoj oko 400 evra (oko 6,5 puta manje nego u Nemačkoj), stoga prosečan Bugarin ne može priuštiti da potroši 1000 evra mesečno kako bi živeo standardom kojim živi prosečan Nemac.

Izvor: GdeInvestirati/Pravda
Previous ECB će učiniti sve da smanji inflaciju
Next Razlika između posla od kuće i prevare

You might also like

Društvo

Čak 2.000 građana ostalo bez stanova zbog kašnjenja u otplati kredita

U Srbiji do sada procenjuje se da je 2.000 raskinutih ugovora za stambene kredite, a najveći broj odnosi se na one koji su vezani za švajcarski franak.

Politika

Izbori u Srbiji: Sedam stranaka iznad cenzusa

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) Srpska napredna stranka je osvojila najveći broj glasova – 48,28. Slede SPS-JS sa 11,08 odsto glasova, SRS – 8,04, DS – 6,04, Dosta je

Društvo

Naše radnice rade za 8 evra dnevno, a nemačke za 129 evra

U ukupnom broju stanovnika u Srbiji žene učestvuju s 51 odsto, a takođe čine i 51 odsto ukupnog broja nezaposlenih.