Wall Street: Skok indeksa nakon dva dana pada

Wall Street: Skok indeksa nakon dva dana pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, najviše u zdravstvenom i energetskom sektoru, a dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se nadi ulagača da Fed neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,64 posto, na 17.716 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,05 posto, na 2.066 bodova, a Nasdaq indeks 1,59 posto, na 4.920 bodova.

Nakon što je S&P 500 dva dana zaredom pao, juče su porasle cene akcija u osam od 10 sektora tog indeksa, a predvodio je zdravstveni sektor sa skokom od 2,7 posto.

To se ponajviše zahvaljuje oporavku cene akcije Allergana, nakon što je dan pre potonula gotovo 15 posto jer je Pfizer odustao od 160 milijardi dolara vrednog preuzimanja te irske kompanije.

Odustajanje Pfizera usledilo je nakon što je američka vlada otežala poreznu inverziju, odnosno smanjenje poreznih obveza američkih kompanija premeštanjem sedišta u zemlje s manjim poreznim stopama.

Cena akcije Pfizera porasla je 5, a Allergana 3,5 posto.

“Mislim da ulagači očekuju da će Pfizer sada potražiti neku novu, manju metu za preuzimanje, što je podstaklo celokupni sektor”, kaže Stephen Massocca, direktor u firmi Wedbush Equity Management.

foto: activistpost.com

foto: activistpost.com

Snažno su, 2,1 posto, juče porasle i cene akcija u energetskom sektoru, što se zahvaljuje rastu cena nafte, nakon podataka o padu zaliha goriva u SAD-u prošle nedelje, što bi moglo značiti da jača potražnja za ′crnim zlatom′.

Pozitivno je na tržište uticala i objava zapisnika s poslednje sednice Feda, koja je pokazala da su brojni čelnici američke središnje banke oprezni po pitanju povećanja kamatnih stopa jer i dalje postoje rizici od slabljenja globalne ekonomije.

Iz toga su ulagači zaključili da je malo verovatno da će Fed povećati kamate već u aprilu, možda tek u junu.

“Mislim da zapisnik Feda nije nikoga iznenadio. Iz pređašnjih komentara jasno je da ne postoji sklad po pitanju povećanja kamata između čelnika središnje banke”, kaže Massocca.

Uprkos značajnom rastu cena akcija, na Wall Streetu juče nije vladala euforija jer su ulagači oprezni uoči sezone objava poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje, koja čini se neće biti baš blistava.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u proseku pale za 7,4 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Snažan dolar, pad cena nafte i usporavanje rasta globalne ekonomije najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,16 posto, na 6.161 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,64 posto, na 9.624 boda, a pariski CAC 0,81 posto, na 4.284 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara
Next Azijske berze: Indeksi u blagom padu

You might also like

Svetske berze

Wall Street: Skok finansijskog sektora podigao indekse

Na Wall Streetu je u sredu Dow Jones blago pao, dok je S&P 500 indeks porastao, zahvaljujući jačanju finansijskog sektora nakon što je predsednica Feda Janet Yellen naznačila da bi

Svetske berze

Derivatima bitcoina trgovaće se na američkim tržištima kapitala

Tri američke berze na kojima se trguje financijskim instrumentima dobile su odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da započnu trgovanje “futures” ugovorima vezanim za bitcoin. 

Berza

Akcije najveće kiparske banke na londonskoj berzi

Na berzi u Londonu danas je počelo trgovanje akcijama “Bank of Cyprus”, saopštila je najveća kiparska banka.