Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara

Pfizer raskida ugovor o kupovini Allergana za 160 milijardi dolara

Odluka o zaustavljanju najveće poreske ‘inverzije’ u istoriji, kojom bi Pfizer smanjio svoje poreske obveze premeštanjem sedišta u Irsku, gde je registrovan Allergan, usledila je dan nakon što je američko ministarstvo finansija prezentovalo nova pravila za obuzdavanje inverzije.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer pristala je u utorak raskinuti 160 milijardi dolara vredan ugovor o kupovini Allergana, proizvođača Botoxa, čime je američka vlada izvojevala pobedu u nastojanjima da spreči spajanje kompanija radi izbegavanja plaćanja poreza .

Iako u novim propisima nisu imenovane kompanije Pfizer i Allergan, jedna od odredbi odnosi se na specifične značajke njihovog spajanja. Prekid ugovora te dvije kompanije velika je pobjeda za američkog predsjednika Barack Obamu u zadnjoj godini njegova mandata.

Ranije u utorak Obama je globalno izbegavanje poreza ocenio ‘velikim problemom’ te pozvao Kongres da preduzme mere i zaustavi poreznu inverziju američkih kompanija, koje seljenjem sedišta u inostranstvo smanjuju svoje porezne račune.

foto: ugovor

foto: ugovor

‘Iako će aktivnosti američkog ministarstva finansija otežati korišćenje te rupe u zakonu o porezu na dobit, samo Kongres je može zauvek zatvoriti’, rekao je Obama.

Pfizer i Allergan će objaviti prekid ugovora u sredu, kazao je izvor upoznat sa slučajem koji je želeo ostati anoniman. Pfizer i Allergan odbili su to komentarisati. Zbog prekida ugovora Pfizer će morati platiti Allerganu do 400 miliona dolara za troškove.

Cena akcije Pfizera porasla je na Wall Streetu u utorak za 2 posto na krilima nade da će firma odustati ili revidirati ugovor u svoju korist. S druge strane, cena akcije Allergana pala je za 14,8 posto, na najniži nivo od oktobra 2014. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Banka.hr

Previous Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine
Next Wall Street: Skok indeksa nakon dva dana pada

You might also like

Kompanije

Energoprojekt ugovorio posao vredan 43 miliona evra

Zavisno preduzeće Energoprojekt holdinga, EP Niskogradnja, potpisalo je 29. septembra EPC ugovor sa kompanijom Beo čista energija doo, koji se odnosi na realizaciju dela radova obuhvaćenih PPP ugovorom potpisanog između

Kompanije

Redovna skupština Komercijalne banke zakazana za 27. jul

Komercijalna Banka je objavila da je redovna skupština akcionara ove bankarske ustanove zakazana za 27. jul tekuće godine.

Industrija

El Salvador zabranio iskopavanje zlata i drugih metala

El Salvador, najmanja država u Centralnoj Americi, donela je zakon kojim se zabranjuje iskopavanje zlata i drugih metala, što ovu zemlju čini prvom u svetu koja je uvela tako opširnu