Nemački mediji: Bosna novo utočište za islamiste

Nemački mediji: Bosna novo utočište za islamiste

Radikalni suniti su u Bosni pronašli novo utočište gde propovedaju džihad i vrbuju borce za Islamsku državu usred Evrope, piše nemački list Der Spiegel.

List donosi priču o 20-godišnjem mladiću Ibri Ćufuroviću iz Bosne koji se 2014. godine pridružio Islamskoj državi u Siriji, a pre odlaska je pocepao sve svoje fotografije jer su one zabranjene prema šerijatskoj verziji islama u koju on veruje.

Pre nego što je otišao u Siriju, Ibro je sa ocem Šefikom (58) živeo u selu Donja Slapnica, nedaleko od granice sa Hrvatskom.

Otac priča da ga je sin nazvao nevernikom i rekao mu da se zato neće moliti za njega kada umre.

List navodi da je Ibro jedan od gotovo 300 islamista iz Bosne koji su se priključili IS, a među njima su i dvojica sa liste najtraženijih terorista u svetu – Bajro Ikanović i Nusret Imamović, koji komanduju jedinicama IS i Nusra fronta u Siriji.

U Bosni je sve više sela u kojima su na kućama zastave Daeša.

Posle Gornje Maoče ima još mnogo drugih mesta gde su islamisti našli uporište, piše list, dodajući da je Bosna posle Belgije najveći rasadnik islamista.

Nemački stručnjaci veruju da u Bosni postoji više od 10 mesta u kojima salafisti, sledbenici najekstremnije sunitske interpretacije islama, okupljaju pristalice bez ikakvih problema i intervencije vlasti.

Bosanske bezbednosne agencije negiraju da postoje tzv. “šerijatska sela”.

Selo Bosanska Bojna, na krajnjem severozapadu Bosne, je jedno od mesta koje izaziva najviše sumnji, a Šefik, otac mladića Ibra koji je otišao u Siriju, tvrdi da osim tu, džihadisti vrbuju i u Velikoj Kladuši.

“Špigl” piše da su džihadisti kupili osam hektara zemlje u Bosanskoj Bojni, odakle ih put vodi pravo u Hrvatsku i samim tim, Evropsku uniju.

Fundamentalisti iz Bosne uglavnom kupuju zemlju tamo gde je jeftina i zabačena da bi privukli što manje pažnje.

U Velikoj Kladuši nezaposlenost je izuzetno velika, čak 60 odsto, pa je siromaštvo jedan od glavnih razloga za odlazak u teroriste.

Velika Kladuša preti da postane najveće stecište islamista u Evropi, i to pre svega zbog pomoći koju dobijaju od ekstremista povratnika, a zajednica salafista tu je nastala još početkom devedesetih kada su Saudijska Arabija i Sudan finansirali najbrutalnije islamiste, dodaje nemački list.

Izvor:Tanjug
Previous Od septembra ove godine letovi sa užičkog aerodroma Ponikve
Next NBS zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,25 odsto

You might also like

Politika

Američki Senat odložio ratifikaciju pristupanja Crne Gore NATO-u

Američki Senat na sjednici, na kojoj je usvojena budžetska rezolucija o finansiranju vlade do kraja aprila, nije ratifikovao Prokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.

Geopolitika

Japan: Vojska u stanju pripravnosti zbog severnokorejskih raketa

Japanska vojska je u ponedeljak stavljena u stanje pripravnosti u trajanju najmanje tri meseca, a Vlada je od nje tražila da bude spremna gađati svaku severnokorejsku raketu koja bude pretila

Geopolitika

Deutsche Welle: Kosovo – leglo islamizma?

Stručnjaci upozoravaju da poslednjih godina na Kosovu jača strogi oblik islama. To se i te kako tiče i Evrope, pogotovu Nemačke, piše Deutsche Welle.