NBS zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,25 odsto

NBS zadržala referentnu kamatu na postojećih 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

Kako se navodi, Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci niski ali, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti. Inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine.

U saopštenju se ističe da bi monetarna politika i dalje treba da bude oprezna, imajući u vidu pre svega dešavanja u međunarodnom okruženju, kao i da je neizvesnost posebno izražena u pogledu kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, geopolitičkih rizika, kao i različitih monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

“Usporavanje svetske privrede i normalizacija monetarne politike FED-a mogli bi da se odraze na smanjenu spremnost investitora da preuzimaju rizik, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju uticaja eksternih rizika trebalo bi da doprinesu ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke i domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže”.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. maja.

Gdeinvestirati.com

Previous Nemački mediji: Bosna novo utočište za islamiste
Next Recipročne mere: EU uvodi vize za građane SAD i Kanade?

You might also like

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Brnabić: Do kraja godine plate i penzije će biti povećane

Premijerka Ana Brnabić kaže da će do kraja godine plate i penzije biti povećanje, uz uslov da se nastavi sadašnji rast privrede.

Makroekonomija

Aleksandar Vučić: Naplata PDV-a veća za 5%

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Svilajncu da je naplata PDV-a pet odsto veća od planirane.

Najvažnije vesti

Steen Jakobsen: Veći rast nerealan, očekujte više volatilnosti

Kakve poteze centralnih banaka možemo očekivati tokom drugog kvartala, da li će se Fed držati politike slabijeg dolara i koliko volatilnosti očekuje investitore, u intervjuu za Gdeinvestirati govori glavni ekonomista