Iran: Proizvodićemo 2,25 miliona barela dnevno

Iran: Proizvodićemo 2,25 miliona barela dnevno

Četiri miliona barela dnevno će proizvoditi Iran do marta 2017. godine, je iranski ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh.

“Godišnjim budžetom se predviđa izvoz nafte od oko 2,25 miliona barela dnevno. To znači da će naša proizvodnja u ovoj godini dostići četiri miliona barela dnevno”, rekao je Zanganeh, a prenosi agencija Reuters, dodajući da nova godina u Iranu počinje 20. marta.

Zanganeh je dodao i da je iranska proizvodnja nafte porasla nakon ukidanja sankcija toj zemlji u januaru, u sklopu nuklearnog dogovora zvaničnog Teherana sa šest zapadnih sila.

foto: aljazeera.com

foto: aljazeera.com

Sankcije koje su SAD i EU uvele Iranu početkom 2012. godine zbog nukearnog programa, srezale su iranski izvoz nafte na milion barela dnevno u poslednjih nekoliko godina sa vrhunca od 2,5 miliona barela dnevno iz perioda pre 2011. godine.

Iran je, kako navodi Reuters, odbio predlog o zamrzavanju proizvodnje nafte na nivou iz januara, jer nastoji da povrati nivo produkcije iz perioda pre uvođenja sankcija.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) sastaće se sa nečlanicama tog naftnog kartela 17. aprila u Dohi kako bi razgovarale o potencijalnom zamrzavanju proizvodnje, s ciljem podizanja cena “crnog zlata”, navodi Reuters.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Zašto nam je potrebna razvojna banka?
Next Holanđani glasali protiv Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine

You might also like

Energetika i naftna industrija

Prihvaćena HBIS-ova ponuda za Železaru Smederevo

Danas su otvorene prijave za privatizaciju Železare Smederevo, a do isteka roka jedina se javila i otkupila dokumentaciju – kineska kompanija Hbis. Otvaranje ponuda je zakazano za utorak, 5. april.

Telekomunikacije

Verizon zainteresovan za Yahoo

Američki telekomunikacioni gigant Verizon planira da za preuzimanje Yahooove osnovne internet delatnosti dostavi ponudu vrednu 3 milijarde dolara.

Kompanije

Nike objavio mešovite rezultate za prvi kvartal

Američki proizvođač sportske opreme Nike objavio je mešovite rezultate za fiskalni prvi kvartal.