Berze u minusu, porasla cena zlata i jena, nafta u padu

Berze u minusu, porasla cena zlata i jena, nafta u padu

Evropske berze zatvorile su današnje trgovanje u negativnoj teritoriji pritisnute brigama oko rasta globalne privrede i padom cena nafte.

U četvrtak je indeks londonske berze FTSE100 oslabio 0,40 odsto, francuski CAC40 0,90 odsto a nemački DAX 0,98 odsto.

Indeks berze u Madridu IBEX pao je 1,26 odsto.

Najlošije rezultate ostvario je milanski MIB FTSE koji je, pritisnut bankarskim sektorom, potonuo 2,45 odsto.

Rastući nivo loših kredita i nedostatak sistemskih rešenja oslabio je akcije italijanskih banaka. Banco Popolare je pala 7,55%, Ubi Banca 6,2% a Unicredit 5,9 odsto.

Juče objavljeni zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi i današnji sa sastanka lidera Evropske centralne banke izazvali su nove zabrinutosti oko globalnog privrednog rasta.

Zapisnik sa nedavnog sastanka Fed-a potvrdio je da su mnogi zvaničnici američke centralne banke oprezni po pitanju povećanja kamatnih stopa jer i dalje postoje rizici od slabljenja globalne ekonomije.

Danas je objavljen tekst sa sastanka ECB-a 10. marta na kojem su zvaničnici raspravljali o strahovanjima da bi niska inflacija mogla da se ukoreni u evrozoni.

U tekstu sa sastanka, na kojem je odlučeno da se uvedu dodatne mera podsticaja, navodi se da su povećani rizici sekundarnih posledica niske inflacije koje zbog očekivanja niskog rasta ili pada cena, dovode do određivanje nižih plata i cena, što može biti opasno po privredu.

nafta pad cenaCene nafte opet u padu

Kako je izbledeo efekat neočekivanog pada zaliha sirove nafte u SAD a povećale se sumnje u mogućnost da se veliki proizvođači dogovore oko zamrzavanja proizvodnje, cena “crnog zlata” na tržištima je opet pala.

Brent” nafta koja je međunarodni reper za cene ovog energenta pala je 2,36 odsto, na 38,90 dolara, a američka 2,57%, na 36,78 dolara za barel.

evroValutno tržište

Glavni ECB-ov ekonomista Peter Praet zaustavio je napredovanje evra prema dolaru izjavom da bi Evropska centralna banka mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku

Tokom dana, zajednička evropska valuta je prema američkoj oslabila 0,29 odsto, na 1,1366 dolara.

Na mesečnom nivou evro je prema dolaru ojačao 3,48 odsto, a od početka godine 4,64 odsto.

Evro je ojačao, 0,1 odsto, i u odnosu na britansku valutu na 1,2369 evra za jednu funtu. Na kurs britanske valute u ovoj godini najviše utiču strahovanja o mogućem izlasku V.Britanije iz Evropske Unije. Ta strahovanja su danas dodatno uvećanja holanskim odbijanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine. Investitori se pribojavaju da bi rezultati referenduma u Holandiji mogli dati podsticaj pristalicama Brexit-a.

Averzija investitora prema riziku i pad cena akcija podigli su vrednost japanske valute prema američkoj na najviši nivo u poslednjih 18 meseci. U odnosu prema dolaru jen je danas ojačao 1,6 odsto, na 108,6 jena za dolar, u jednom trenutku dostigao je nivo 107,67, najviši od oktobra 2014. Jen je ojačao i prema evru, 1,7 odsto, na 123 jena.

U grupi valuta zemalja G-10 japanska valuta ima najbolje performanse. Od početka godine jen je ojačao oko 11 odsto. S druge strane, većina berzanskih indeksa u Evropi i Aziji su pretrpeli gubitke.

U tržišnoj atmosferi prepunoj neizvesnosti zlato je tradicionalno utočište za kapital. Vrednost plemenitog metala danas je porasla 1,27 odsto, na 1237,95 dolara za uncu.

Od početka godine vrednost zlata porasla je 16,63 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Izbeglička kriza: Povećan broj zahteva za azil u Srbiji
Next Kamate na keš kredite niže za trećinu

You might also like

Berza

Beogradska berza: Oporavak Galenike, Bambi najtrgovaniji

Na današnjem trgovanju je zabeležena nevelika investiciona aktivnost uz blagi oporavak berzanskih indeksa. Ukupna realizacija iznosila je 6,7 miliona RSD (54 hiljada EUR), dok je indeks najlikvidnijih akcija Belex15 porastao

Berza

Prognoze: Cena nafte mogla bi da skoči na 65 dolara za barel

Cena nafte mogla bi da skoči na 65 dolara za barel do kraja ove godine, prognoziraju analitičari američke „Citigrupe“.

Svetske berze

Wall Street: Akcije nastavljaju rast drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija snažno porasle, drugi dan zaredom, dok je Nasdaq indeks dostigao novi rekordni nivo, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim