Wall Street: Slabi ekonomski podaci podstakli prodaju rizičnijih investicija

Wall Street: Slabi ekonomski podaci podstakli prodaju rizičnijih investicija

Slabosti u Evropi i ostatku sveta te početak sezone objavljivanja kvartalnih izveštaja u utorak su na američkim berzama podstakli rasprodaju tradicionalno rizičnijih investicija.

Na Wall Streetu-u su u utorak indeksi pali drugi dan zaredom. Dow Jones je oslabio 0,75 posto, dok je S&P 500 pao 1,01 posto, a Nasdaq indeks 0,98 posto.

Nakon što je u proteklih sedam nedelja porastao oko 13 posto, S&P 500 indeks pao je juče drugi dan zaredom, pa je sada u odnosu na početak godinu skoro nepromenjen, dok je na godišnjem nivou u gubitku 0,1 posto.

Na vrednosti su juče izgubile akcije u svih 10 sektora tog indeksa, pri čemu je najviše, 1,9 posto, pao uslužni sektor, dok je finansijski izgubio 1,4 posto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što u ponedeljak počinje sezona objavljivanja poslovnih rezultata američkih kompanija za prvo tromesečje, koja će narednih sedmica najviše uticati na tržište.

Analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u proseku pale za 7,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, i to već četvrti kvartal zaredom.

Snažan dolar u kombinaciji sa padom cena sirovina i usporavanjem rasta globalne privrede najvažniji su uzroci slabosti prihoda i zarada američkih kompanija.

“Vlada opšte mišljenje da će zarade pasti. Pitanje je samo koliko oštro”, kaže Peter Jankovskis, direktor u “OakBrook Investments”.

Investitore je zabrinula i šef Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde koja je upozorila na povećane rizike po svetsku ekonomiju ako zakonodavci ne preduzmu snažnije podsticajne mere.

“Nakon njezinih komentara očekuje se da će MMF naredne sedmice dodatno smanjiti procene rasta globalne privrede u ovoj godini”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u fondu Sumitomo Mitsui Asset Management.

A slabi makroekonomski pokazatelji, poput onih o povećanju deficita SAD-a u spoljnotrgovinskoj razmeni u februaru za 2,6%, na 47,1 milijardu dolara, naveli su analitičare na smanjenje procena rasta najveće svetske privrede u prvom kvartalu.

I cene akcija na evropskim berzama juče su oštro nakon što su objavljeni podaci o padu industrijskih naloga u Nemačkoj za 1,2 posto u februaru.

Indeks nemačke berze, DAX, pao je 2,63 posto, Londonski FTSE100 1,19% a francuski CAC40 2,18 posto.

Izvor:Agencije
Previous Libija: Vlada koju podržavaju UN preuzela vlast
Next Povratak poverenja u azijske berze: Tajvanske akcije najatraktivnije

You might also like

Berza

Wall Street pod pritiskom usporavanja rasta američke privrede

Cene akcija na američkim berzama u petak su blago oslabile pod pritiskom razočaravajućih podataka o privrednom rastu SAD i poslovnih rezultata nekoliko kompanija.

Berza

Tržišta valuta: Najduži gubitnički niz dolara od 2010. godine

Dolar je i protekle sedmice oslabio u korpi šest vodećih valuta u svetu, šestu nedelju uzastopno, što je njegov najduži gubitnički niz od 2010. godine

Berza

Bitcoin prekoračio 7.000 dolara

Digitalna valuta bitcoin u četvrtak je prvi puta prekoračila nivo od 7.000 dolara.