Šoškić: NBS interveniše, a inflacija ispod cilja

Šoškić: NBS interveniše, a inflacija ispod cilja

Kritikujući monetarnu politiku centralne banke, bivši guverner NBS Dejan Šoškić ističe da inflacija već 40 meseci nije u projektovanim okvirima.

Šoškić kaže da je izbor režima ciljane inflacije u ovom slučaju upitan.

Šoškić je dodao da NBS radi na obaranju inflacije, dok mnogi u svetu rade na tome da je podignu, jer kriza deluje deflaciono.

Kada je reč o intervencijama na međunarodnom deviznom tržištu, on je naveo da je poslednjih meseci, od novembra, prodato oko 700 miliona evra.

“Iako se navodi da su te intervencije u cilju sprečavanja prekomernih dnevnih oscilacija kursa, one su bile usmerene na sprečavanje deprecijacije (slabljenja) kursa u Srbiji”, rekao je Šoškić na konferenciji posvećenoj planiranju rasta, u organizaciji kompanije TGI.

On je dodao da je Srbija u ranjivom trenutku, jer su stope rasta niske, inflacija ispod cilja, a centralna banka interveniše na tržištu povlačenjem dinara, zapitavši ko to radi kad je inflacija ispod cilja i nemamo rast pred nama.

Izvor: Tanjug.rs
Previous Domaći sajt AskGamblers prodat za 15 miliona evra
Next Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

You might also like

Makroekonomija

Posledice Brexita osetiće građani zaduženi u švajcarskim francima

Još uvek se procenjuju posledice odluke Velike Britanije da izađe iz EU. Vlada Srbije uverava da su preventivno preduzete sve mere zaštite domaće ekonomije.

Prehrambena industrija

Komisija odobrila preuzimanje Star Šećera

Preuzimanjem kompanije Star Šećera, Miodrag Kostić postaje vlasnik još jedne šećerane i stiče dve trećine udela na srpskom tržištu šećera.

Najvažnije vesti

Miodrag Kostić najavljuje preuzimanja banaka u regionu

Kompanija MK Grupa, koja je prema rečima vlasnika Miodraga Kostića, u poslednjih 20 godina investirala više od milijardu evra u Srbiji, najviše u agrar, hotele, bankarski sektor, nastaviće ulaganje u