Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

Prognoza Saxo banke za drugi kvartal: Društveni ugovor uništen i podgreva mišljenja protiv poretka, kao i nestabilnost tržišta.

Porast političkog i društvenog rizika je najveći izazov pred finansijskim tržištima u drugom kvartalu 2016. 

 

Saxo banka, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima , objavila je kvartalnu prognozu za globalna tržišta i ključne ideje za trgovanje tokom drugog kvartala (Q2)2016, nazvanu Essential Trades:

Nesrećno trojstvo i rast levice i desnice

 

Foto:www.cbw.ge

Foto:www.cbw.ge/Steen Jakobsen

Politička neizvesnost i rastuće raspoloženje protiv vladajućeg poretka koje može da se vidi u američkoj izbornoj kampanji i uoči glasanja o izlasku Britanije iz EU u junu, su dva glavna rizika sa kojima se suočavaju finansijska tržišta u Q2 2016.

Njihov značaj dodatno pogoršava konvergencija sličnih sila koje možemo da vidimo širom sveta koje signaliziraju osnovno odbacivanje elite i status kvo. U ovoj prognozi, stratezi Saxo banke daju svoje viđenje o tome kako trgovati različitim tržišnim materijalima.

Glavni ekonomista Saxo banke Steen Jakobsen, tim povodom je izjavio: “Osam godina posle finansijske krize zaposleni odnose kućama najniže zarade u istoriji u odnosu na BDP, dok u međuvremenu korporacije uživaju u najvećim zaradama ikada pre odbitka poreza u poređenju sa BDP. Takođe imamo najniže kapitalne izdatke u istoriji zajedno sa najnižim nivoom produktivnosti. Ovo nesrećno trojstvo objašnjava rast ekstremne levice i desnice, jer predstavljaju najudaljeniju distancu koju možete da pređete udaljujući se od elita.”

“Birači izgleda misle da je i haos bolji od manje-više istih. Ovu novu paradigmu nazivamo slom društvenog ugovora.

 

U skladu sa tim kontekstom, prognoza Saxo banke za glavne tržišne materijale za Q2 2016 glasi:

Devizno tržište

Ulaskom u drugi kvartal, očekujemo da će se naša tema uništenog društvenog ugovora osetiti najintenzivnije kod sterlinga, dok Velika Britanija napreduje prema potencijalnom Brexitu. Šta to praktično znači daleko je od izvesnog, ali u direktnom smislu po pitanju valute, verovatno će imati velike posledice – naročito u pogledu nestabilnosti deviznog kursa sterlinga.

Foto:www.buffettworld.com

Foto:www.buffettworld.com/Donald Trump

Takođe, izgleda kao da drugi kvartal može biti vremenski okvir u kome će tržište početi da razmatra verovatnoću Trampovog predsedavanja i šta bi to značilo za ekonomiju SAD i konkretnije, dolar. Postoji jak rizik od slabljenja dolara kako se približavamo izborima ako ankete pokažu veliku verovatnoću Trampove pobede, samo zbog činjenice da Tramp opet predstavlja definiciju nepoznate promenljive, nestabilnost je praktično jedina garancija.

Dodatno društveni ugovor se posle može naći pod vatrom u Japanu. Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda će lako ostvariti 2% ciljane inflacije, ali će to verovatnije biti minus 2% ili čak gore u realnim uslovima.

Obveznice

Foto:www.masterinvestor.co.uk

Foto:www.masterinvestor.co.uk/Brexit

Rastući pritisak na Evropu u rešavanju nekih od skorašnjih problema može lako da se prelije na obveznice, sa strahovima od izlaska Velike Britanije iz EU i pokretima protiv štednje na periferiji Evrope, koji potencijalno vode do zabrinutosti na tržištu. Mi smo i dalje oprezni, po pitanju stanja finansija na početku drugog kvartala, zbog veoma niskih prinosa, povećanog (i još uvek nepoznatog) broja propisa, viših nefunkcionalnih kamatnih stopa i najvažnije od svega, zastarelih poslovnih modela u tehnološkom smislu.

 

Robe

Foto:weknowyourdreamz.com

Foto:weknowyourdreamz.com/Zlato

Robe konačno pokazuju znake stabilizacije nakon brutalne rasprodaje tokom poslednjih nekoliko godina, sa zlatom i naftom kao predvodnicima. Kupovina zlata je bila gotovo neprekidna u prvom kvartalu, kada su hedž fondovi išli od rekordno kratkih do najvećih neto dugih pozicija tokom 13 meseci – snažan impuls trebalo bi da dovede zlato do, ali ne i preko USD 1.310 za uncu.

Ako brzo premotamo film za prvi kvartal videćemo da se raspoloženje poboljšalo od crnih dana iz sredine januara kada je brent sirova nafta dostigla najniži dvanaestogodišnji nivo. Naš poželjni opseg cene za naredni kvartal ostaje nepromenjen u odnosu na Q1, između 35-40 dolara po barelu ali sada bez rizika pada cena naniže.

 

Akcije

Nestabilan početak 2016. godine negativno je uticao na globalno tržište kapitala, poslavši neke sektore na jeftinu teritoriju na osnovu našeg novog modela procene za sektorske indekse MSCI World. Kao rezultat toga, ciklični sektori kao što su proizvodi i usluge diskrecione potrošnje, materijali i finansije su postali jeftini u odnosu na standardizovane mere procene – mi smo precenili ove sektore na prelazu u Q2.

 

Makro ekonomija

Foto:www.blogs-images.forbes.com/FOMC

Foto:www.blogs-images.forbes.com/FOMC

U makro smislu, postoji nekoliko ključnih rizičnih događaja u drugom kvartalu, uključujući sastanak američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) 15. juna, referendum o izlasku Velike Britanije iz EU 23. juna, i nove izbore u Španiji. Međutim, čak i ako bismo glatko plovili kroz predviđeno povećanje kamatnih stopa od strane FOMC u Q2, hartije od vrednosti razvijenih zemalja  ne izgledaju jeftino u ovom trenutku – sa približnim skokom od 10% od februara u procenama vrednosti.

Očekujemo oštar skok dobiti u Italiji, jer se nacionalne finansije oporavljaju i istovremeno obezbeđuju dividendu od oko 3,5%. Na drugom kraju skale, Velika Britanija ostaje precenjena jer vetar u leđa bledog stambenog sektora slabi.

 

Izvor:Gdeinvestirati
Previous Šoškić: NBS interveniše, a inflacija ispod cilja
Next Lagarde: Svetska ekonomija krhka, oporavak duži od očekivanja

You might also like

Svetske berze

Jen ojačao, Banka Japana priprema nove podsticajne mere

Japanski jen ojačao je u ponedeljak na međunarodnim tržištima prema drugim značajnijim svetskim valutama nakon izveštaja o planovima japanske centralne banke, a podršku su mu pružili i najnoviji komentari američkog predsednika

Najvažnije vesti

Kvadrat oduzetog zemljišta za železničku obilaznicu oko Niša po ceni od 300 do 5.000 dinara

Eksproprijacija zemljišta na trasi na kojoj će biti železnička obilaznica oko Niša započeće na jesen, a vlasnici zemljišta za kvadrat oduzetog zemljišta dobiće izmedju 300 i 5.000 dinara po kvadratu,

Makroekonomija

Jean-Claude Juncker: Trumpove tarife suprotne svakoj logici

Tarife američkog predsednika Donalda Trumpa uvedene EU su u suprotnosti sa “svakom logikom i istorijom”.