Metalac ostvario rast prodaje od 27 odsto u prvom kvartalu

Metalac ostvario rast prodaje od 27 odsto u prvom kvartalu

Gornjomilanovački holding Metalac saopštio je da je u periodu januar-mart tekuće godine ostvario plan ukupne realizacije sa 114 odsto, uz čak 27 odsto rasta u odnosu na isti period prethodne godine.

Pet proizvodnih društava učestvuju u ukupnoj realizaciji sa 8,6 miliona evra, odnosno 47 odsto i skoro sva beleže rast, a najviše glavna proizvodna kompanija Metalac posuđe sa oko 32 odsto boljom realizacijom nego u prvom kvartalu 2015.

Pet trgovačkih preduzeća na domaćem tržištu ostvarilo je skoro 7,5 miliona evra prometa, što predstavlja 41 odsto ukupne realizacije Metalac grupe, i takođe su sva zabeležila rast koji na nivou cele “domaće trgovine” iznosi skoro 19 odsto. Rast postoji i na nivou ukupnog prometa četiri trgovinska preduzeća u inostranstvu i to za prosečnih 24 odsto, ali njihovo ukupno učešće u realizaciji Metalac grupe je palo na oko 11,5 odsto. Naime, treba imati u vidu da ruski Metrot i Metalac Ukrajina pomake realno prave u odnosu na značajno niža ostvarenja u prethodnih par godina, kada je došlo do velikog pada prodaje zbog poznatih dešavanja na tom tržištu. Jedino Promometal iz Zagreba beleži pad od preko 20 odsto u odnosu na prvi kvartal 2015, saopšteno je iz kompanije.

Akcije Metalca su zahvaljujući uzlaznom trendu u drugoj polovini godine u 2015. dobile su na vrednosti 11,4 odsto, dok u prvom kvartalu ove godine registruju skok od 3,7 odsto. Na poslednjoj ceni od 2.550 dinara tržišna vrednost Metalca iznosi 2,6 milijardi dinara (21,2 miliona evra).

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Jedinstvo ugovorilo posao vredan 556 miliona dinara
Next Svetska banka: Rusija ne poseduje dovoljno sredstava da bi se izborila sa siromaštvom

You might also like

Kompanije

Vinci zatražio od Komisije odobrenje za koncesiju

Francuska kompanija Vinci zatražila je od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje za koncesiju beogradskog aerodroma “Nikola Tesla”, izjavio je predsednik te Komisije Miloje Obradović.

Banke i finansije

Otvaranje Kineske banke 21. januara

Otvaranje Kineske banke (Bank of China) u Beogradu zakazano je za 21. januar, a svečanosti će prisustvovati predsednik Srbije Tomislav Nikolić, saopštila je danas služba za saradnju s medijima predsednika

IT

Kineski internet gigant Tencent pretekao Facebook

Berzanska vrednost kineskog internet giganta Tencent dostigla je rekordni nivo čime je pretekao  američki Facebook i ušao u prvih pet najvećih svetskih grupa.