Lagarde: Svetska ekonomija krhka, oporavak duži od očekivanja

Lagarde: Svetska ekonomija krhka, oporavak duži od očekivanja

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde kaže da se svetska ekonomija postepeno oporavlja ali je i dalje krhka.

Ona dodaje da bi njen oporavak mogao trajati duže nego što je to bilo očekivano.

MMF je u januaru smanjio prognozu svetskog rasta za ovu godinu na 3,4% a za 2017. godinu na 3,6%, i upozorio da će njen rast biti usporeniji. Krivci za ovo su, po tadašnjem saopštenju Fonda, problemi u kineskoj ekonomiji, niske cene sirovina i turbulencije u još nekim ekonomijama u razvoju.

Međutim, prošle nedelje je MMF objavio da je situacija možda još nepovoljnija: u Sjedinjenim Državama ekonomski rast stagnira, u evrozoni se oseća deficit investicija, ali i visoka nezaposlenost, a u Japanu su i inflacija i ekonomski rast slabiji od očekivanih. U međuvremenu Kinu je tranzicija u održiviji ekonomski sistem koštala ekonomskog rasta a Brazil i Rusija, kao i Bliski Istok, su duboko pogođeni padom cena nafte. Dakle, nigde nije sjajno.

Lagarde je kazala i da su kvantitativno popuštanje Evropske centralne banke i odluka FED-a da uspori sa povećanjem referentnih kamatnih stopa ipak malo popravile ekonomski ambijent. Ali i dalje postoji veliki rizik po razvijene ekonomije u vidu prezaduženosti zemalja, niske inflacije, deficita investicija, niske produktivnosti i u nekim slučajevima – velike nezaposlenosti. Što se tiče zemalja u razvoju, Lagarde kaže da njih najviše ugrožavaju niske cene sirovina, visok korporativni dug i nestabilan priliv kapitala.

Izvor: bif.rs
Previous Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost
Next Sjedinjene Države će blokirati prodaju ruskih aviona Iranu

You might also like

Makroekonomija

Velike šanse da Italija napusti evro valutu

Zabrinutost investitora zbog sudbine italijanske vlade nakon referenduma u nedelju ogleda se se i u mogućnosti da zemlja napusti evrozonu.

Makroekonomija

Mesečna inflacija u Srbiji u aprilu 0,4%, godišnja 1,1%

Mesečna inflacija u Srbiji u aprilu je iznosila 0,4 odsto, a godišnja 1,1 odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Makroekonomija

Goran Knežević: Cilj ove godine 2 mlrd evra stranih direktnih investicija

Ministar privrede Srbije Goran Knežević izjavio je da srpska privreda pokazuje znake oporavka i da očekuje da će do kraja godine nivo stranih direktnih investicija dostići oko dve milijarde evra.