Stupio na snagu dogovor o primirju u Nagorno-Karabahu

Stupio na snagu dogovor o primirju u Nagorno-Karabahu

Jermenija i Azerbejdžan postigli su dogovor o prekidu vatre na liniji Nagorno-Kabarah koji je stupio na snagu u podne po lokalnom vremenu 5. aprila.

Jermensko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je u toku dogovor o prekidu vatre, izjavio je portparol Ministarstva obrane Artsrun Hovhjanisjan, prenosi Sputnik.

„Nisam ovlašćen da dajem detalje dokumenta”, rekao je Hovhjanisjan.

Ranije je samoproglašena Nagornokarabaška Republika dobila naređenje od političkog vrha da prekine vatru.

Portparol Ministarstva odbrane Azerbejdžana Vagif Djargahli izjavio je da je Azerbejdžan u saglasnosti sa jermenskom stranom prekinuo vojne operacije na liniji vatre u Nagorno-Karabahu od 12 časova 5. aprila.

„Donosimo odluku o obustavljanju vojnih dejstava na liniji vatre u Karabahu s početkom od 5. aprila u 12 časova”, izjavio je Djargahli.

vojskaNagorno-Karabah je pod kontrolom lokalnih snaga etničkih Armena i armenske vojske od okončanja rata 1994. godine, koji nije donio nikakvo razrješenje statusa tog regiona.

Tokom proteklog vikenda su započeli novi sukobi, u kojima je najmanje 30 ljudi poginulo a više desetina ih je povređeno.

Azerbejdžan je u nedelju jednostrano proglasio primirje, ali vlada u Nagorno-Karabahu tvrdi da su njihove pozicije, uprkos tome, bile izložene napadima.

Međunarodni napori da se smire sukobi, koji su odavno podstaknuti tenzijama između hrišćanskih Armenaca i Azerbejdžanaca koji su većinom muslimani, nisu imali rezultata.

Previous Prihvaćena HBIS-ova ponuda za Železaru Smederevo
Next Beogradska berza: Indeksi u minusu, dominirao Sojaprotein

You might also like

Geopolitika

Raketna testiranja Ukrajine na granicama Krima razgnevila Rusiju

Kijev je danas počeo dvodnevna raketna testiranja u južnom delu zemlje, nedaleko od Krima, dok su, kao odgovor na to, ratni brodovi ruske Crnomorske flote zauzeli položaje kod zapadne obale

Geopolitika

Barack Obama u dvodnevnoj poseti Saudijskoj Arabiji

Američki predsednik Barack Obama prisustvuje današnjem samitu Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC). Glavna tema sastanka je pojačana saradnja u borbi protiv militantne organizacije “Islamska država Iraka i Levanta” (IDIL) ,saopšteno

Geopolitika

Iranci u petak na predsedničkim izborima odlučuju o otvaranju ili izolaciji

Izborom Hasana Rohanija pre četiri godine i potpisivanjem nuklearnog sporazuma pre dve, Iran se pažljivo otvorio Zapadu.