Panama Papers: 5 stvari koje treba znati

Panama Papers: 5 stvari koje treba znati

Slučaj curenja podataka o finansijskim transakcijama iz panamske advokatske kancelarije “Mossack Fonseca”  otkriva kako ultra-bogataši upravljaju svojim računima.

1. Ko je “Mossack Fonseca”

Panamska advokatska firma koja ima kancelarije širom sveta,  sa navodno 600 zaposlenih u 42 države, a specijalizovane su za pružanje ofšor finansijskih usluga, kao što je osnivanje fiktivnih kompanija.

Mossack ima svoje kancelarije u zemljamaporeskog raja, između ostalih u Švajcarskoj, na Kipru, Britanskim devičanskim ostrvima. Mossack je navodno odgovoran za formiranje više od 300.000 kompanija.

2. Šta je procurilo u javnost?

Više od 11,5 miliona dokumenata o 214.000 fiktivnih kompanija, što je najveće curenje podataka s kojim su se novinari ikad sreli, i više od ukupno otkrivenih podataka u aferama “WikiLeaks” (2010.) i “Snowden” (2013.)

3. Ko se treba zabrinuti?

BBC navodi da su 72 sadašnja i bivša šefa države povezani sa ovom advokatskom kancelarijom, uključujući Vladimira Putina, premijer Islanda, članove porodice kineskog predsednika, britanskog premijera, azerbejdžanskog predsednika, saudijskog kralja,…

4. Da li su svi prekršili zakon?

Ne nužno. Čuvanje novca na of-šor računima može biti savršeno legalno i, zbog poreskih olakšica, daleko isplativije. Međutim, fiktivne of-šor kompanije su takođe omiljena metoda kriminalaca i korumpiranih političara, za pranje novca ili sakrivanje ličnih novčanih sredstava.

5. Šta je sledeće na redu?

U desetinama zemalja se već provode ili će uslediti krivične istrage, a kako se bude otkrivalo više detalja, istrage će se širiti. Za sada još nema imena iz Sjedinjenih Država!?

Previous KRIK objavio imena ljudi iz Srbije umešanih u skandal “Panama Papers”
Next Kikinda snizila cenu zakupa poslovnog prostora

You might also like

Politika

Odbijen zahtev za ponavljanje parlamentarnih izbora

Republička izborna komisija (RIK) je na današnjoj sednici odbacila osam prigovora, podnetih zbog nepravilnosti prilikom glasanja na 14 biračkih mesta na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila u Srbiji.

Tema dana

Saxo bank : Dobrodošli u 2017. godinu i „Trampmaniju“

Pravac kretanja američkog dolara je ključno pitanje za 2017. godinu zbog toga što će valuta koja je skočila za 20% tokom prethodne godine izazvati reakciju, a od dolazeće Trampove administracije

Kompanije

EK: Volkswagen varao kupce, nejednak tretman američkih i evropskih potrošača

Evropska komesarka za pravosuđe Vera Jurova ocenila je da je auto-gigant Volkswagen (VW) izveo ogromnu prevaru s vozilima s dizel-motorima, kršeći propise većine zemalja EU o zaštiti potrošača.