Mali akcionari AIK banke nezadovoljni ponuđenom cenom, prete tužbom

Mali akcionari AIK banke nezadovoljni ponuđenom cenom, prete tužbom

Da bi postao stoprocentni vlasnik AIK banke, biznismen Miodrag Kostić mora da otkupi 8,1 odsto akcija ove banke od malih akcionara, koji su nezadovoljni ponuđenom cenom.

MK Group, preko svojih kompanija Sunoko i MV investment poseduje 91,9 odsto vlasništva u AIK banci. Prema propisima, sa vlasničkim udelom većim od 90 odsto akcija, većinski vlasnik ima pravo prinudnog otkupa akcija.

Kostić nudi za dodatne akcije 1.800 dinara po vrednosnom papiru što je bila cena ponude za preuzimanje u nedavno okončanoj ponudi kojom je ovaj biznismen prešao prag od 90 odsto akcija.

Po zakonu mali akcionari moraju da prodaju akcije većinskom po ponuđenim uslovima. Samo u slučaju da su akcije predmet zaloge za neki dug većinski vlasnik ne može da ih otkupi. Mali akcionari nezadovoljni ponuđenom cenom u izvesnom broju slučajeva stavili su zalogu na ovu svoju imovinu kako bi sprečili prinudni otkup.

Mali akcionari najavljuju tužbe

Ali to više nije dovoljna zaštita jer je prošle sedmice Centralni registar hartija od vrednosti (CRHOV) izmenio propise o zalozi akcija tako što je dozvolio prinudni otkup i založenih akcija. Mali akcionari najavljuju tužbe, između ostalog i protiv Centralnog registra jer smatraju da je propise promenio u korist većinskog vlasnika, a na njihovu štetu.

Jedan od akcionara kaže da ne žele da spreče ili izbegnu preuzimanje akcija već je problem niska cena. Knjigovodstvena cena akcija je 6.000 dinara.

Izvor: Politika.rs
Previous Beko nastavilja prodaju imovine, dug poveriocima 63 miliona evra
Next Tokom aprila počinju programi podrške početnicima u biznisu

You might also like

Makroekonomija

Mario Draghi raspršio estonske snove o nacionalnoj kriptovaluti

Mario Draghi odbacio je ideju estonskih nacionalnih finansijskih institucija da da izdaju sopstvenu kriptovalutu i njome upravljaju.  

Kompanije

Prehrambena kompanija Yuhor otvara lanac svojih dućana

Do kraja 2016. godine jagodinska mesna industrija Yuhor planira da otvori oko 60 maloprodajnih objekata u Srbiji u kojima će se prodavati meso i mesne preradjevine proizvedene u toj fabrici.

Makroekonomija

Prognoza Saxo za Q2: Uništen društveni ugovor podgreva nestabilnost

Prognoza Saxo banke za drugi kvartal: Društveni ugovor uništen i podgreva mišljenja protiv poretka, kao i nestabilnost tržišta.