Die Presse: Balkanu gas preko Severnog toka 2

Die Presse: Balkanu gas preko Severnog toka 2

Ako se bude gradio Severni tok 2, postavljaće se nove trase gasovoda od Baltika do Austrije, a tim putem bi se direktno mogao snabdevati i Balkan, piše bečki list “Die Presse”.

List ukazuje da Moskva, Berlin i Brisel pregovaraju od prošle godine mogućnost proširenja gasovoda Severni tok.

Izgradnja proširenja trebalo bi da počne 2018. godine, a ova investicija će vredeti između 8,4 do 9 milijardi evra. Na ovaj način bi se povećao kapacitet dva toka sa 55 na 110 milijardi kubnih metara, što je 15 puta godišnje potrošnje Austrije.

Upitan kapacitet tokova

O čemu do sada niko nije govori, naglašava bečki list, jeste kapacitet tokova kako bi se gas, koji pristiže u skladišta u nemačkom Grajfenvaldu, dalje raspodelio. Zbog toga je jasno da bi mreža gasovoda morala biti dodatno proširena.

Foto: gradjevinarstvo.rs

Foto: gradjevinarstvo.rs

Prema konzorcijumu za izgradnju Severnog toka 2, u kojem su Gazprom i austrijska naftna kompanija OMV, jedna trećina budućih isporuka gasa iz Grajfenvalda trebalo bi da ide dalje ka severozapadu Evrope – Nemačka, Holandija i Velika Britanija, dok bi ostale dve trećine bile usmerene na čvorište u skladište Baumgarten, kod Beča.

Istraživanje bečkog lista je pokazalo da samo proširenje postojećih kapaciteta bez novih trasa nije dozvoljno.

Činjenica je da je konzorcijum, koji gradi gasovod, zatražio proširenje kapaciteta Grajfenvald na skladištenje u proseku 65 milijardi kubnih metara godišnje za period od 2019. do 2042.

To znači da bi od 2019. u Grajfenvald mogao dospeti dodatni gas. Od toga, planirano je da 54 milijardi kubnih metara bude izvezeno u Češku i dalje u Austriju. Ako se doda tome količina koja već sada sa severa teče ka jugu, prema ekspertima, to bi značilo kapacitet od oko 70 milijardi kubnih metara, ali aktuelni kapacitet toka iznosi najviše 50 milijardi kubnih metara.

Eksperti ukazuju da bi bilo potrebno izgraditi novi gasovod iz Grajfevalda ka Češkoj, koji bi nosio ime EUGAL.

Boltz: Proširenje može da uključi i Balkan

Foto: Walter Boltz, diepresse.com

Foto: Walter Boltz, diepresse.com

“Ako Rusi okončaju tranzit gasa preko Ukrajine i svih 50 do 60 milijardi kubnih metara, koje trenutno tranzitiraju preko te zemlje, nameravaju da isporučuju preko Severnog toka potreban je novi gasovod iz Nemačke ka Češkoj”, rekao je direktor austrijskog E-Control Walter Boltz.

Usled toga vodi se i diskusija da li treba proširiti kapacitete gasovoda BACI koji vodi iz Bržeclava do Baumgartena.

Do sada Češka i Austrija nisu bile povezane direktnim gasovodom, jer je do sada sve što je sa severa išlo ka Baumgartenu putovalo preko Slovačke, rute koja bi mogla biti proširena izgradnjom Severnog toka 2.

Boltz je ukazao da bi preko Baumgartena, uz korišćenje Severnog toka 2, mogao biti snabdevan i Balkan.

“Nemačka bi bila veliki dobitnik Severnog toka 2, a Baumgarten bi samo promenio svoju ulogu”, istakao je on dodajući da bi preko Austrije moglo da se isporučuje još više gasa u Mađarsku, Italija bi ostala i dalje decenijama vezana za austrijsko skladište, a uz to bi se pridružile isporuke Balkanu.

Izvor: Tanjug.rs
Previous KBM banka otpočela otkup akcija od nesaglasnih akcionara
Next Po hektaru od šećerne repe i do 1000 evra

You might also like

Najvažnije vesti

Paul Krugman: Još ima nade

Još uvek se može dogoditi da SAD postanu nova Turska ili Mađarska – autoritarni režim pod krinkom demokratije.

Makroekonomija

Za mega-projekte u Kataru oko 12 milijardi evra

Ministarstvo finansija Katara saopštilo je danas da će uprkos padu prihoda od nafte i gasa, u 2017. izdvojiti 12 milijardi evra za mega-projekte.

Berza

Švajcarske banke savetovale klijente: Kupujte akcije

Švajcarske banke, Credit Suisse i UBS, napisale su u zabelešci svojim klijentima da još nije kasno da kapital prebace iz obveznica u akcije.