Beogradska berza: Indeksi u minusu, dominirao Sojaprotein

Beogradska berza: Indeksi u minusu, dominirao Sojaprotein

Današnji trgovački dan protekao je u dominaciji Sojaproteina (SJPT) uz negativno kretanje repernog indeksa drugi dan zaredom. Indeks Belex15 oslabio je pola procenta na 604,8 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 21,1 milion RSD (0,17 miliona EUR).

Više od polovine prometa otpalo je na bečejski Sojaprotein koji je zabeležio trgovanje vredno 11,6 miliona RSD po prosečnoj ceni od 893 RSD što je pola procenta viši nivo u odnosu na prethodno trgovanje. Slično kao i u proteklim navratima kada je Soja beležila opipljiviji promet, jedan nalog kupovine je pokupio veći deo ponude do nivoa od 890 RSD.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO), koji je juče izvestio da je i u martu zabeležio pad broja putnika, oslabio je 0,7% na 952 RSD uz realizaciju od 0,6 miliona RSD, dok je Naftna industrija Srbije (NIIS) ostvarila skroman promet od 0,4 miliona RSD po prosečnoj ceni od 578 RSD što je pad od 1,2%. Neznatno intezivniju negativnu promenu registrovao je građevinar Energoprojekt holding (ENHL) koji se spustio na 986 RSD uz skromno trgovanje od 0,2 miliona RSD.

Akcije Komercijalne banke (KMBN) nastavile su silazni trend spustiviši se na 1.357 RSD uz neveliki promet, dok je uz minoran promet Metalac (MTLC) takođe pao na 2.550 RSD. Ova kompanija je saopštila da je u prvom kvartalu ostvarila rast ukupne prodaje od 27% u odnosu na isti period prethodne godine. Solidno trgovanje od 3,8 miliona RSD po prosečnoj ceni od 1.850 RSD registrovale su prioritetne akcije Philip Morrisa (DINNPB), dok je Galenika Fitofarmacija (FITO) porasla 1,2% na 2.450 RSD uz promet od 1,7 miliona RSD.

Među prometnijim papirima bio je i Messer Tehnogas (TGAS) koji je oslabio 1,6% na 8.559 RSD uz promet od pola miliona RSD.

Obveznica stare devizne štednje, A2016, zabeležila je promet od 4,5 hiljada EUR uz blagi rast prinosa na 5,17%.

Izvor: WISEBroker.rs
Previous Stupio na snagu dogovor o primirju u Nagorno-Karabahu
Next Linkedin ima sve više problema sa cyber kriminalcima

You might also like

Berza

UBS: Zlato je ušlo u novu fazu, ovo je tek početak

Zlato će ostati popularna investicija sve do kraja godine, kaže UBS-ov strateg Joni Teves u poruci svojim klijentima.

Tema dana

Komisija za hartije od vrednosti proverava prodaju akcija Energoprojekta

Komisija za hartije od vrednosti (HOV) Srbije proverava prodaju akcija beogradske kompanije Energoprojekt na Beogradskoj berzi, rečeno je danas Beti u komisiji.

Svetske berze

Evropske berze beleže rast drugi dan zaredom

Na evropskim berzama u utorak ujutro cene akcija su porasle, drugi dan zaredom, a među najvećim je dobitnicima energetski sektor, zahvaljujući rastu cena nafte.