Azijske berze: Indeksi pali, brinu snažni jen i jeftinija nafta

Azijske berze: Indeksi pali, brinu snažni jen i jeftinija nafta

Na azijskim su berzama u utorak cene akcija pale pod pritiskom pada cena nafte, ali i obnovljene zabrinutosti ulagača po pitanju kamatnih stopa američkog Feda.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 2 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Australiji i Hong Kongu pale između 0,6 i 1,4 posto. U Šangaju su porasle oko 1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 1,3 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji pad cena akcija na Wall Streetu, koji se našao pod pritiskom pada cena nafte i sirovina.

A zbog sumnji ulagača da će najveći svetski proizvođači postići dogovor o zamrzavanju proizvodnje, cene nafte i jutros su u silaznoj putanji.

Nakon što je juče pala gotovo 3 posto, jutros je cena barela na američkom tržištu skliznula daljnjih 0,8 posto, na 35,40 dolara. Na londonskom je tržištu barel pojeftinio daljnjih 0,6 posto, na 37,48 dolara, nakon što je juče izgubio 2,5 posto.

Najviše je jutros, više od 2 posto, potonuo japanski Nikkei indeks, što je ponajviše posledica jačanja jena prema dolaru. Zbog toga, naime, proizvodi japanskih izvoznika na inostranim tržištima postaju manje konkurentni.

“Ulagači se plaše da japanske kompanije gube na privlačnosti zbog jačanja jena. Mnogi zbog toga smatraju da je teško za očekivati rast zarada japanskih izvoznika”, kaže Kazuhiro Takahashi, strateg u firmi Daiwa Securities.

Ulagače je zabrinula i nova poruka iz američke središnje banke. Eric Rosengren, predsednik filijale Feda u Bostonu, kazao je juče da je iznenađen što ulagači u ovoj godini očekuju tek jedno, a možda i nijedno povećanje kamata. To bi se, kazao je, moglo pokazati previše pesimistično jer američka ekonomija umereno raste.

Analitičari kažu kako je taj komentar pokazao kako mnogi dužnici Feda ne dele mišljenje predsednice američke središnje banke Janet Yellen koja je prošle nedelje poručila kako treba biti oprezan po pitanju povećanja cene novca jer su neizvesnosti u globalnoj ekonomiji i dalje prisutne.

Iako je malo verovatno da će Fed već u aprilu povećati kamate, nove poruke iz središnje banke izazvale su oprez na tržištima akcija.

A na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom. Njegova cena prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 110,85 jena, nedaleko najnižih nivoa od oktobra 2014., dok je juče u ovo doba iznosila 111,50 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se kurs evra jutros kreće na jučerašnjim nivoima od oko 1,1390 dolara, nedaleko naviše nivoe u pet i po meseci od 1,1438 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Bambi ostvario pad prihoda i dobiti u 2015.
Next KBM banka otpočela otkup akcija od nesaglasnih akcionara

You might also like

Berza

Dinar stabilan, kurs 119,47

Dinar je zadržao približno istu vrednost prema evru kao prethodog dana i zvanični srednji kurs iznosi 119,4799 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Azijske berze porasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija dostigle najviše nivoe u 10 godina, što se između ostalog, zahvaljuje rekordima na Wall Streetu, dok je kurs dolara stabilan.

Svetske berze

Cena nafte skočila, sve više bušotina u SAD

Proizvodnja nafte u SAD je u porastu i prognozira se da će ove godine premašiti proizvodnju u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.