Sedam načina da uštedite novac

Sedam načina da uštedite novac

Kada se nešto pokvari, pozivanje “profesionalaca” možda i nije tako dobra ideja. Barem ne odmah.

Kada ste vlasnici kuće u kojoj živite, često vam situacija i stanje vašeg doma deluju kao rupa bez dna – stalne popravke, unapređenja i zamene, odnosno radovima nikad kraja.

Kada vam sav novac praktično leti iz džepova, čak i one male uštede na popravkama vam mogu popraviti stanje računa. Dakle, sledeći put kada se nešto pokvari, nemojte odmah zvati majstora, već pokušajte sami da popravite.

Ovo je nekoliko načina kako možete da popravite kvarove u svom domu i uštediti malo novca.

1. Van-sezonske popravke:

Popravka ili radovi na nekim delovima vašeg doma, mogu imati različite cene u zavisnosti od doba godine. Kada stiže jesen, popravka peći ili sistema grejanja je veoma visoka, kao i usluge odžačara na primer. Sve te detalje možete da rešite i tokom leta, kada majstori nemaju svoje sezonske radove, jer možete da dobijete popust i na vreme skinete tu brigu sa vrata.

2. Youtube:

Često nakon malo pretraživanja, možete na internetu da nađete rešenje za popravku nekog kvara, koje će vam uštediti dosta novca. Na Youtube sajtu postoji dosta snimaka koji vam korak po korak objašnjavaju brojne popravke, ali mnogobrojne projekte koji se ne tiču samo popravljanja. Šanse da ćete pronaći ono što vam je potrebno su zaista velike. Kada nađete neki snimak koji vam je zaista pomogao, “pretplatite” se na kanal koji je objavio snimak, jer ćete verovatno imati prilike da tu pogledate i brojne druge stvari.

3. Reciklirani material:

Izgradnja i popravka upotrebom recikliranog ili pronađenog materijala, neće vam samo uštediti novac, već će doprineti i očuvanju naše prirodne sredine. Sve, od drveta, do vrata, prozora, umivaonika, osvetljenja i brojnih drugih stvari, mogu se pronaći za mnogo manje novca ako ste voljni da kupite polovnu stvar. Budite oprezni kada kupujete, odnosno uverite se u kvalitet polovnog predmeta.

foto: 24sata.rs

foto: 24sata.rs

4. Iznajmite / pozajmite alat:

Izrada uradi sam projekata je zaista super, ali alat koji vam je potreban za neke radove je zaista veliki trošak, koji će vas unazaditi i pre nego što počnete. Ako ćete neki alat koristiti samo jednom, pokušajte da ga pozajmite od poznanika, jer je trošenje novca na takvo nešto upravo ono što želimo da izbegnemo.

5. Materijale i ruke nabavljajte posebno:

Kada angažujete profesionalce da rade na vašem domu, uvek prvo pitajte koja je cena materijala. Odnosno, raspitajte se da li oni imaju neki popust za kupovinu materijala, pošto brojne prodavnice njima nude potrepštine po sniženoj ceni. Na kraju krajeva, tražite od njih spisak neophodnih materijala i sami idite u kupovinu. Ovo će vam verovatno uštediti novac, a i znaćete šta dobijate, jer sami znate koji ste materijal kupili.

6. Fabričke cene:

Kada kupujete neki veći uređaj ili veću količinu materijala za svoj dom, posetite sajt proizvođača i pokušajte da pronađete prodavnicu koja vam to nudi po fabričkim cenama. Neki proizvođači svoju robu nude po znatno nižim cenama od preprodavaca, a to posebno važi za van sezonske radove.

7. Preventivno održavanje:

Redovno održavanje može produžiti životni vek glavnih sistema vašeg doma. Promena filtera na klimi može kao rezultat dati klimu koja duže i bolje radi. Dubinsko čišćenje, vizuelne inspekcije i uklanjanje otpada pomoći će vam da vaš dom bude u savršenom redu, a omogući će vam i da na vreme spazite pojavu nekog kvara. Ako tokom rutinske provere pronađete mali kvar, odmah se pobrinite za njega, odnosno pre nego što se situacija pogorša.

Izvor: GdeInvestirati/VestiOnline
Previous I u Srbiji radni dan kraći za sat?
Next Izbeglice uzimaju poslove Austrijancima

You might also like

Društvo

Velika Britanija: Stopa nezaposlenosti na minimumu

U poslednja tri meseca zaključno sa septembrom stopa nezaposlenosti u Velikoj Britaniji je pala na 4,8 odsto, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Društvo

Makedonija: Prosečna februarska plata 374 evra

Prosečna neto plata isplaćena u Makedoniji u februaru iznosila je 23.158 denara, odnosno 374 evra, i veća je za 3,6 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, podaci su

Društvo

Šta uraditi kada ste u dilemi?

Blokada ne mora uvek biti loša, predah je ponekad preko potreban, ali uglavnom, blokada znači nemoć i gubitak dragocenog vremena.