Osnovano Udruženje preduzetnika “Pokreni se za posao”

Osnovano Udruženje preduzetnika “Pokreni se za posao”

Promocijom u Privrednoj komori Srbije danas je osnovano Udruženje preduzetnika “Pokreni se za posao” koje okuplja preduzetenike koji su u prethodnih šest godina učestvovali u istoimenom programu podrške preduzetništvu.

Reč je o programu koju sprovodi nevladina orhanizacija ENECA uz podršku kompanije Filip Moris.

Kako je rečeno na konferenciji u PKS, udruženje će biti otvoreno i za sva mikro i mala preduzeća koja posluju na teritoriji Srbije, a baviće se unapređenjem poslovanja i poboljšanjem položaja preduzetnika i malih porodičnih kompanija na domaćem tržištu.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je tom prilikom da će za dve do tri nedelje startovati programi podrške za start apove u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je pored 33 programa koje je pripremila država već pristiglo i više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali je stiglo i oko 100 preduzetničkih ideja.

Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30 odsto bespovratnih sredstava. Drugi program koji će startovati u to vreme biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije, podrazumeva 50 odsto bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Sertić je podsetio da je država odvojila u cilju konkretne pomoći preduzetnicima 16 milijardi dinara, što su, kako je primetio ogromna sredstva.

Od toga je, dodaje ministar, četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde su bespovratna pomoć, a veliki deo tog novca namenjen je početnicima, ženama, socijalnom predzetništvu.

Sertić je pozvao preduzetnike da pošalju predloge modela finansiranja koji bi država mogla da primeni, a koji već ne postoji u 33 programa koji su ponuđeni.

“Hoćemo da podržimo ono što privrednici traže kako bi se stvari pokrenule sa mrtve tačke”, poručio je ministar.

On je rekao da je jedna od ključnih tačaka Godine preduzetništva da se priča o dobrim primerima, a zatim i da se pruži konkretna podrška ljudima da se ohrabre da uđu u posao, da zaposle sebe, svoju porodicu, prijatelje…

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da je taj program iz lokalnog presrastao u nacionalni i da se može smatrati pretečom Godine preduzetništva.

On je pohvalio inicijativu NVO Eneca i Filip Morisa ističući da je projekat pomogao da se otklone strahovi i razvije samopouzdanje ljudi da se osmele na pokretanje privatnog biznisa.

Ništa tako dobro ne podstiče ljude ljude da ne čekaju posao već da da ga stvaraju kao primeri uspešnih biznisa.

On je kazao da Udruženje “Pokreni se za posao”, njegovi članovi i budući preduzetnici mogu da računaju na podršku PKS .

Predstavnik ENEC-e, jednog od osnivača Udruženja “Pokreni se za posao” Milivoje Jovanović istakao je da je kroz program podržano 30 odsto mladih, a 41 odsto žena preduzetnica.

Udruženje koje je osnovano, će kako je kazao, pružiti priliku svim članovima da se dodatno razvijaju, razmene iskustva i unaprede poslovanje.

On je naveo da je na taj način do sada zaposleno 1.800 ljudi, a naročito je od koristi bio onima koji su stali bez posla u tranzicionom periodu.

Direktor korporativnih poslova kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić rekao je da osnivanje udruženja predstavlja korak napred u razvoju ideje “Pokreni se za posao”.

On je podsetio da je ideja zaživela u Nišu pre šest godina a da je prerasla kako kaže u veoma uspešan nacionalni program podrške preduzetništvu i to ne samo zahvaljucjuhi bespovratnim sredstvima za nabavku opreme već i zbog dodatnog podstreka, mentorstva i savetodavne pomoći korisnicma programa.

Izvor:Tanjug
Previous Peskov: Putin i Rusija - glavna meta "Panama papers"
Next Evropske berze u blagom plusu, evro iznad 1,14 dolara, zlato i nafta jeftiniji

You might also like

Najvažnije vesti

Zakon o ulaganjima: Projektni tim za svakog investitora

Sve jedinice lokalnih samouprava moraju do kraja marta da počnu primenu Zakona o ulaganjima koji je usvojen krajem prošle godine. Investitor pored poreskih olakšica i novčane pomoći može na zahtev da dobije stručnu

Preduzetništvo

Uber: Proširujemo posao na Hrvatsku obalu, na prevoz brodovima i dostavu paketa

Nakon što je odradio ulazak Ubera na hrvatsko tržište, Švajcarac Loic Amado po istom je poslu otišao u Pakistan. Davor Tremac preuzeo je funkciju generalnog menadžera Ubera za Hrvatsku, u

Primeri iz prakse

Kako započeti biznis u pedesetim?

Kako posle otkaza napraviti uspešan biznis u pedesetim godinama?