Hrvatska: Misteriozni bogataš želi 10.000 ha zemlje

Hrvatska: Misteriozni bogataš želi 10.000 ha zemlje

Jedan misteriozni investitor koji želi da ulaže u Slavoniju traži 10 hiljada hektara zemljišta, što je diglo buru među hrvatskim privrednicima.

Hrvatski premijer Hrvatske Tihomir Orešković je konačno otkrio kako misteriozni investitor dolazi s Bliskog istoka i da je tačno da traži 10 hiljada hektara zemljišta za saradnju i otkup primarnih proizvoda od poljoprivrednika, prenosi Agroklub.

“Reč je o investitoru sa Bliskog istoka. Iiskoristio priliku da taj predlog stavim na sto i da vidimo možemo li napraviti model kojim bismo mogli ujediniti poljoprivredno zemljište. Može to biti i 5, a ne 10 hiljada hektara. Možda bi nam kroz klastere tu mogla pomoći EU, a i Vlada subvencijama da, kada nam dođe investitor, možemo reći – evo spremni smo “, izjavio je Tihomir Orešković.

foto: financialthrillers.com

foto: financialthrillers.com

“Razgovarali smo i o pomoći privredi. Spomenuli smo fond od 500 miliona evra, uz pomoć kojega bismo investitorima olakšali dolazak do kreditnih sredstava i početnog kapitala”, rekao je Orešković.

Takođe je istakao kako u Hrvatskoj postoji 800 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi te podstiče na pronalaženje modela kako bi se zemljište stavilo u funkciju.

“Rekli su mi da je to katastrofa kod nas. Mislim da je to prekomplikovano i sada radimo na zakonu kako bismo javnu nabavku pojednostavnili”, izjavio je Orešković na pitanje o javnoj nabavi.

Načelnik za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić kaže međutim da na području Vukovarsko-sremske županije nema slobodnih 10 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta. Prema njegovim rečima, u toj županiji se nalazi 149 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta i sve je u obradi tako da za prodaju ne postoje slobodni hektari.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Država traži sedam miliona evra za 25 posto Galenike
Next Beogradski Sajam zapošljavanja u sredu i četvrtak

You might also like

Politika

Izbori u Srbiji: Sedam stranaka iznad cenzusa

Prema podacima Republičke izborne komisije (RIK) Srpska napredna stranka je osvojila najveći broj glasova – 48,28. Slede SPS-JS sa 11,08 odsto glasova, SRS – 8,04, DS – 6,04, Dosta je

Najvažnije vesti

Reke se povlače, komisije za procenu štete izlaze na teren

Reke u Srbiji polako se vraćaju u korita, a za sobom ostavljaju veliku štetu. Nabujale reke za sobom ostavljaju nanose zemlje i mulja na kolovozu.

Društvo

Ambasador Ristić: Među povređenima i nastradalima u Nici, prema dosadašnjim informacijama, nema srpskih državljana

Ambasador Srbije u Francuskoj Rajko Ristić izjavio je danas da među povređenima i nastradalima u terorističkom napadu u Nici, prema dosadašnjim informacijama nema srpskih državljana.