Evropske berze u blagom plusu, evro iznad 1,14 dolara, zlato i nafta jeftiniji

Evropske berze u blagom plusu, evro iznad 1,14 dolara, zlato i nafta jeftiniji

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi zatvorili su trgovanje u ponedeljak sa skromnim dobicima. Londonski FTSE100 dobio je na vrednosti 0,30 odsto, frankfurtski DAX je ojačao 0,28 odsto, a indeks berze u Parizu porastao je 0,53 odsto.

Najveći gubitnik u ponedeljak bio je francuski sektor telekomunikacija nakon kolapsa pregovora Orangea i Bouyguesa o predloženom povezivanju, vrednom 10 milijardi evra.

Iako su cene nafte i danas značajno pale, “brent” za 1,53 odsto, na 38,08 dolara a američka WTI za 1,85%, na 36,11 dolara po barelu,  to nije uticalo na tržišta onom snagom kao na početku godine, uglavnom zbog činjenice da američki dolar nije ni blizu tako jak kao pre tri meseca kada se očekivalo da će Federalne rezerve u više navrata povećavati kamatne stope.

evro dolar U odnosu prema zajedničkoj evropskoj valuti dolar je danas dodatno oslabio, 0,13 odsto, na 1,1406 dolara za evro.

Tokom prva tri meseca ove godine dolar je prema evru oslabio 4,6 odsto, što je njegov najveći kvartalni pad prema evru od 2011., dok je prema japanskoj valuti dolar oslabio 6,4 odsto, situacija koja je poslednji put zabeležena u početku finansijske krize.

Unca zlata danas je pojeftinila 0,47 odsto, na 1216,85 dolara. Na nedeljnom nivou zlato je na dobitku 0,28 odsto, dok je u poslednjih mesec dana cena zlata pala 0,59 odsto. Ipak, od početka godine vrednost zlata je porasla 14,74 odsto.

U odnosu na isti dan prošle godine, zlato je skuplje 1,97 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Osnovano Udruženje preduzetnika “Pokreni se za posao”
Next Javni dug Srbije smanjen na 24,9 milijardi evra

You might also like

Berza

Mogući izbori u Italiji podižu vrednost zlata

Politika je ta koja najčešće određuje dinamiku i smerove na tržištu kapitala.

Berza

Cene nafte i dalje blizu dna

Cene nafte kreću se u četvrtak blizu najnižih nivoa za tri meseca jer je proizvodnja i dalje veća nego što je to potrebno, dok su zalihe popunjene, a izgledi za rast

Svetske berze

Wall Street: Indeksi poduprti tehnološkim i bankarskim sektorom

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, zahvaljujući oporavku tehnološkog i bankarskog sektora.