Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi rast indeksa

Na azijskim se berzama u ponedeljak trguje oprezno jer dobri ekonomski pokazatelji iz američke ekonomije podržavaju tržišta, dok ih pad cena nafte pritiska. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 6,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a blago su pale i cene akcija u Singapuru.

Berzovni indeksi u Južnoj Koreji i Australiji porasli su između 0,2 i 0,6 posto, dok se u Šangaju i Hong Kongu zbog praznika ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcijaa, bez japanskih, bio je u 6,30 sati u plusu 0,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je rast cena akcija na Wall Streetu u petak, nakon što je objavljeno da je u martu u SAD-u otvoreno 215.000 novih radnih mesta, nešto više od očekivanja.

Pritom su prosečne plate po satu na godišnjem nivou porasle za 2,3 posto, nakon 2,2-postotnog rasta u februaru, što navodi na zaključak da ekonomija stabilno raste, bez rizika od jačanja inflacije.

“Američko tržište rada je čvrsto, pri čemu pritisak na plate gotovo i ne raste. To gledamo već duže vreme i ako se nešto ne promeni, tržište očekuje oprezan pristup Feda kamatnim stopama”, kaže Koichi Yoshikawa, direktor finansijskih tržišta u Standard Chartered Bank.

Nedavno je nekoliko dužnosnika američke središnje banke sugerisalo da bi ključne kamate u SAD-u mogle biti povećane već u aprilu, no prošle nedelje je predsednica Feda Janet Yellen pozvala na oprez pri povećanju cene novca jer su neizvesnosti u globalnoj ekonomiji i dalje prisutne.

foto: stream.org

foto: stream.org

Zbog toga više gotovo nitko ne očekuje povećanje kamata Feda već u aprilu, nego najranije u junu, što pozitivno utiče na tržišta akcija.

S druge strane, loše na tržišta utiče pad cena nafte, nakon poruka iz Saudijske Arabije da neće zamrznuti proizvodnju na postojećim nivoima ako to ne učine i drugi najveći svetski proizvođači, uključujući Iran.

Iran je poručio da ne želi sudelovati u zamrzavanju proizvodnje sve dok njegov izvoz ne dostigne nivoe od pre međunarodnih sankcija.

Zbog toga je na američkom tržištu u petak cena barela potonula 4 posto, dok je jutros pala daljnjih 0,9 posto, na 36,46 dolara. Na londonskom je tržištu cena nafte pala 0,7 posto, na 38,40 dolara po barelu.

Na valutnim je tržištima dolar i dalje pod pritiskom nedavnih poruka iz Feda da neće žuriti s povećanjem kamata.

Cena dolara prema japanskoj valuti kreće se jutros oko 111,50 jena, što je njegov najniži nivo u dva nedelje, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 111,65 jena.

U odnosu na evropsku valutu, dolar je stabilan, pa se kurs evra jutros kreće na nivoima od petka, oko 1,1390 dolara, nedaleko naviše nivoe u pet i po meseci od 1,1438 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Raste promet crnog tržišta zbog niskog standarda
Next Zaostale predmete u katastru rešavaju novih 215 zaposlenih

You might also like

Berza

Stabilizacija azijskih berzi s jenjavanjem potresa oko Turske

Azijske berze u utorak su se pomalo stabilizovale kako jenjavaju potresi uzrokovani kolapsom turske lire, no raspoloženje investitora kvare najnoviji pokazatelji Kine, koji ukazuju na veće ekonomsko usporavanje od očekivanog.

Berza

Beogradska berza: Belex oslabio drugi dan zaredom

Silazni trend na beogradskom tržištu kapitala u četvrtak je nastavljen, uz skroman promet akcija.

Svetske berze

Wall Street: Slabljenje dolara podstaklo investitore

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle jer je slabljenje dolara podržalo cene sirovina i podstaklo nadu u poboljšanje prihoda američkih multinacionalnih kompanija.