Afera “Panama Papers”: Najveće curenje informacija iz of-šor zona

Afera “Panama Papers”: Najveće curenje informacija iz of-šor zona

Afera “Panama Papers” žestoko je uzburkala svetsku javnost zbog pranja novca nekih od najvećih imena svetskog sporta i biznisa, ali i politike. U skandalu se spominju imena više od 140 političara i zvaničnika.

“Panama Papers” (Panamski papiri) su, kako navodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, slučaj jednog od najvećeg curenja informacija u istoriji.

U navedenom tekstu Konzorcijuma posebno je apostrofirano kako je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin kroz banke i pojedine kompanije oprao oko dve milijarde dolara.

Dosijei sadrže nove detalje o velikim aferama – engleskoj najozloglašenijoj pljački zlata, koja je zapravo pranje novca u Brazilu od strane političara, kao i navode o podmićivanju čelnika Fife, koja upravlja svetskim fudbalom.

U aferi se spominju detalji sakrivenih finansijskih dogovora 128 političara i zvaničnika širom sveta, što pokazuje kako globalna industrija advokatskih kompanija i velikih banaka prodaje finansijske tajne kriminalcima i trgovcima drogom, isto kao i milijarderi, poznate ličnosti i sportske zvezde.

Od istaknutih političara koji su kontrolisali ofšor-kompanije navedena su imena premijera Islanda i Pakistana, kralja Saudijske Arabije, kao i deca predsednika Azerbejdžana. Takođe, spominju se još 33 osobe i kompanije koje je vlada SAD stavila na crnu listu zbog postojanja dokaza da su poslovali sa meksičkim dilerima droge, terorističkim organizacijama poput Hezbolaha ili država Severne Koreje i Irana.

Takođe, spominju se i predsednik Argentine, bivši premijeri Gruzije, Iraka, Jordana i Katara, kao i aktuelni predsednik Ukrajine.

Procurili podaci iz panamske advokatske firme “Mosak Fonseka” ( Mossack Fonseca) pokrivaju skoro 40 godina, od kasnih sedamdesetih do kraja 2015. godine i obuhvataju podatke o 214.000 ofšor-kompanija povezanih sa ljudima u 200 zemalja i terotirija.

Među podacima su mejlovi, finansijske tabele, pasoši i kompanijski zapisi koji pokazuju kako su posrednici navedene advokatske kompanije sebe i svoje klijente štitili od prikrivanje sumnjivih transakcija. Oni su sarađivali i sa čelnicima u istraživačkim vodama na uništavanju kompromitujućih dokumenata.

Među klijentima je i 1.000 italijanskih klijenata, među kojima i predsedavajući nacionalne avio-kompanije “Alitalija” Luka Kordero di Montecemolo, kao i više od 150 kompanija i pojedinaca iz Slovenije.

Kako prenosi italijanski časopis Espreso, takozvana “panamska dokumenta” sadrže više ugovora iz 2007. godine u kojima je Montecemolo naveden kao šef kompanije “Lenvil” sa sedištem u Panami.

Dodaje se da je Montecemolo u to vreme bio predsedavajući kompanije “Fijat” i izvršni direktor “Ferarija”.

Espreso prenosi da se u dokumentima, objavljnim na osnovu dosijea koji su procurili iz panamske firme “Mosak Fonseka”, pominju i italijanske banke Unikredit i Ubi banka.

Unikredit je koristio panamsku firmu “Mosak Fonseka” za upravljanje 80 ofšor-kompanija, ali se dodaje da se banka distancirala 2010. godine.

Ubi banka je, prema dokumentima, povezana sa oko 40 ofšor-kompanija registrovanim u Panami i na Sejšlima.

Slovenački list Delo piše da je, prema dokumentima koja su do sada analizirana, najmanje 78 slovenačkih kompanija i 74 Slovanaca navodno povezano s kompanijama osnovanim preko firme “Mosak Fonseka”.

Među njima je firma “UPC konsalting grup”, koja je pomogla Slovencima i državljanima drugih država da registruju najmanje 17 kompanija u zemljama koje se smatraju poreskim rajevima.

“Panamski papiri” otkrivaju kako su neke od najvećih banaka učestvovale u formiranju ofšor-kompanija na Devičanskim ostrvima, Panami i ostalim rajevima za kompanije tog tipa.

Afera pokazuje više od 15.600 papira kompanija koje su banke ispisivale za klijente koji su želila da njihove finansije ostanu “ispod tezge”, a među njima su i stotine dokumenata izdatih od strane međunarodnih bankarskih giganata poput UBS i HSBC.

Novinari Međunarodnog konzorcijuma najveći deo informacija otkrili su tokom protekle četiri godine.

Izvor:RTS
Previous Beogradska berza: AIK lider među gubitnicima, ukrštanje indeksa
Next Peskov: Putin i Rusija - glavna meta "Panama papers"

You might also like

Makroekonomija

Dušan Vujović: Rezultati reformi Srbiji bolji od očekivanih

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija u dosadašnjem sproveđenju reformi postigla više od očekivanog.

Makroekonomija

Grčka i dalje u recesiji, o novim merama štednje u četvrtak

Grčka je počela 2017. godinu padom BDP-a, posle 2016, u kojoj nije zabeležen rast, saopštio je danas grčki statistički zavod Elstat.

Svetske berze

Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika