Nagorno Karabah: Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre, jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Nagorno Karabah: Azerbejdžan proglasio jednostrani prekid vatre, jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Azerbejdžan je danas proglasio jednostrani prekid vatre nakon žestokih sukoba sa jermenskim snagama u regionu Nagorno Karabah, ali je zapretio da će uzvratiti ako njegove snage budu napadnute.

“Azerbejdžan, pokazujući dobru volju, odlučio se na jednostrani prekid neprijateljstava”, saopštilo je azerbejdžansko ministarstvo odbrane.

U saopštenju se, međutim, upozorava da će “osloboditi sve (od strane Jermenije) okupirane teritorije” ako jermenske snage “ne prekinu provokacije”, prenosi AFP.

Jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi nastavljeni

Jermenski zvaničnici tvrde da su sukobi u Nagorno Karabahu nastavljeni iako je Azerbejdžan ranije danas proglasio jednostrani prekid vatre.

Jermenski zvaničnik Dejvid Babajan rekao je za AFP da sukobi nisu zaustavljeni duž linije fronta.

“Žestoke borbe su u toku u jugoistočnim i severoistočnim delovima fronta u Karabahu”, rekao je on.

Portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcun Ovanisjan je, takođe, demantovao da je došlo do prekida vatre i ocenio takvu izjavu Azerbejdžana kao “zamku koja ne znači primirje”.

Fotograf AFP-a u azerbejdžanskom gradu Terter, koji je udaljen oko 10 kilometara od linije fronta, rekao je da se danas popodne s vremena na vreme čula pucnjava.

Rusija i Zapad pozivaju na prekid vatre

U sukobima snaga dve zemlje u noći između petka i subote u Nagorno Karabahu poginulo je 12 azerbejdžanskih i 18 jermenskih vojnika.

Prema poslednjim podacima u okršajima je ubijeno 30 vojnika. Ukupno 18 jermenskih vojnika ubijeno je u borbama sa vojskom Azerbejdžana u Nagorno Karabahu, izjavio je juče predsednik Jermenije Serž Sarkisijan.

Rusija i Zapad apelovali su na sve strane u sukobima da pokažu uzdržanost, dok je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao na “hitan prekid vatre”.

Izvor:Tanjug
Previous Vučić: Bombu na sportsku halu u Zubinom Potoku bacili Srbi, nek im je bogom prosto
Next Ljajić: Najbolji rezultati srpskog turizma u poslednjih 10 godina

You might also like

Geopolitika

Jagma za Južno kinesko more: Kina napravila 3.200 hektara na veštačkim ostrvima

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kina je napravila 3.200 hektara teritorije na veštačkim ostrvima u Južnom kineskom moru.

Društvo

Izveštaj o rezultatima službene istrage o učešću u ratu u Iraku zatresao Britaniju

Britanija je ušla u rat u Iraku “pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno razoružavanje”, izjavio je danas penzionisani britanski zvaničnik Džon Čilkot (John Chilcot), predstavljajući svoj izveštaj

Geopolitika

Kanada: Teroristički napad na džamiju, najmanje šestoro mrtvih

Najmanje šestoro ljudi je ubijeno a osmoro ranjeno u džamiji u gradu Kvebek, u pucnjavi koju je kanadski premijer okarakterisao kao “teroristički napad”.