Tržište nekretnina u Libanu pod pritiskom sunitsko-šiitskih tenzija u regionu

Tržište nekretnina u Libanu pod pritiskom sunitsko-šiitskih tenzija u regionu

Cene nekretnina u Libanu tokom protekle godine su gotovo prepolovljene. Glavni uzrok oštrog pada je povlačenje investitora iz zemalja Persijskog zaliva, koji, prema mišljenju tržišnih eksperata, napuštaju libansko tržište zbog spora između Bejruta i Saveta za saradnju arapskih država zbog uticaja Hezbollaha u Libanu.

Kako javlja Imtiaz Tyab, novinar Al Jazeere, centar Bejruta ovih dana izgleda kao veliko gradilište. U proteklih deset godina, stari kvartovi su u potpunosti obnovljeni. Moderni neboderi nikli su na mestima gde su stajale granatama razrušene zgrade.

Cene novih nekretnina su visoke i malo koji Libanac može sebi priuštiti stan u novoizgrađenom kvartu.

Ali nove zgrade namenjene su uglavnom bogatim kupcima iz Zaliva. Prema službenim podacima, kupci iz Saudijske Arabije čine 85 posto stranih investitora na libanskom tržištu nekretnina.

Ukupna vrednost njihovih nekretnina procenjena je na šest milijardi dolara.

Ipak, interes arapskih investitora naglo pada. Tokom 2015. prodaja nekretnina građanima iz Arapskog zaliva opala je za više od trećinu.

Politički analitičar Kamal Wazneh je kazao: “Jedan od uzroka je i politička tenzija nastala nakon početka rata u Siriji. Mnogo investitora je izgubilo interes za libansko tržište. Ali, dugo godina su u Libanu ostvarivali velike profite”.

Foto:souar.com

Foto:souar.com

Arapske investicije

Nakon izbijanja rata, pre pet godina, u susednoj Siriji, investicije iz zemalja Arapskog zaliva pomogle su očuvanju stabilnosti libanske ekonomije. Ali, tokom proteklih nekoliko meseci, sve veće tenzije između libanske vlade i zalivskih zemalja imaju katastrofalne posledice za ekonomiju Libana.

Tenzije rastu zbog zabrinutosti Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva za sve veći utiecaj Hezbollaha u toj regiji. Taj šiitski pokret je najjača politička, društvena i vojna sila u Libanu sa jakim vezama u Iranu.

Prošlog meseca saudijska vlada ukinula je milijarde dolara pomoći libanskim bezbednosnim snagama.

Savet za saradnju zalivskih zemalja izdao je i upozorenje svojim građanima da ne putuju u Liban. Nakon toga otišli su i korak dalje, proglasivši Hezbollah terorističkom organizacijom, podižući tako zabrinutost da bi arapski investitori mogli napustiti Liban u potpunosti.

Što je ipak malo verovatno, smatraju politički analitičari.

“Garantujem vam da kada se politička situacija smiri, investitori će se vratiti u roku 48 sati, jer imamo mnogo toga da ponudimo”, poručio je trgovac nekretninama Walid Moussa.

“Jedna od interesantnih stvari vezanih za obnovljeni centar Bejruta jeste da je većina luksuznih apartmana prazna. Njihovi vlasnici obično dolaze ovde jednom godišnje, tokom leta. Međutim, ukoliko se tenzije libanske vlade i Zalivskog saveta ne smanje, ne samo da će nekretnine koje su u fazi izgradnje ostati prazne nakon prodaje, nego ih možda neće imati ko da kupi”, javlja Tyab.

Izvor: Al Jazeera

Previous SANU: Plagiranje diplomskih i master radova i doktorskih disertacija u Srbiji je masovna pojava
Next Eskalacija sukoba u Nagorno-Karabahu, ima žrtava

You might also like

Najvažnije vesti

Šta se više isplati – biti podstanar ili uzeti stambenii kredit?

Vreme pomame za kreditima davno je zaboravljeno, ali je i dalje aktuelno pitanje, šta je bolje ili isplativije – uzeti kredit od npr. 80.000 evra za neki prosečni stan ili plaćati

Rezidencijalne nekretnine

Godišnje se u Beogradu proda preko 11.000 stanova, kupovina najčešće u kešu

U Beogradu se godišnje proda tri do četiri puta više stanova nego što se izgradi, a interesantno je da se u prestonici nekretnine više kupuju u kešu nego na kredit.

Najvažnije vesti

Agencija za restituciju: Isplata obeštećenja za oduzetu imovinu počinje 2018. godine

Obeštećenje građana, kojima je posle Drugog svetskog rata oduzeta imovina, može da počne naredne godine preko obveznica čiji je rok dospeća 12 godina, a godišnja kamata dva odsto, rekao je